hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Pénztárcák, mágneses viharban

Egészségi állapotfelmérésnek álcázott termékbemutatóról tudósít az Origo, megjegyezve, hogy a szóbanforgó magnetoterápiás eszköz reklámozását már augusztus végén betiltották.

Mint a három és fél órás (!) előadás során elhangzott, a pulzáló elektromágneses terápia növeli a véroxigénszintet, megnyitja a hajszálér-hálózatot, ezzel csillapíthatja a fájdalmakat, enyhítheti a magas vérnyomást, csökkentheti a trombózis kialakulásának esélyét, és egy sor, vérkeringéssel összefüggő panaszra lehet gyógyír. Bár az előadó kikérte magának, hogy termékbemutatót tartana, videóval, klipekkel és szóban is ismertette az Elixor Divine nevű magnetoterápiás eszközt, illetve az Elixor-terápia általános működési elvét és hatásait, összevetve az Elixor-készülékek árait a konkurencia termékeivel – idézi fel a lap, melynek cikkéből az is kiderül, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) augusztus végén felfüggesztette a Elixor Divine készülék forgalmazását, reklámozását pedig megtiltotta.

A döntés indoklásában szerepelt, hogy a géphez csatolt használati útmutatóból nem derül ki világosan, mely betegség kezeléséhez melyik program használata ajánlott, illetve az EEKH a készülék klinikai értékelését is hiányosnak ítélte.

A magnetoterápiát hívei általában ízületi gyulladásokra, reumás fájdalmakra, vérkeringési panaszokra ajánlják. Működései elve, hogy pulzáló elektromágneses sugárzásnak teszik ki a problémás testfelületet – az alacsony frekvenciájú, 1-70 Hertz közötti mágneses jelek elvileg növelik a sejtek áteresztő képességét, fokozva anyagcseréjüket, ami növelheti a vér oxigénszintjét is.

Hatékonyságáról megoszlanak orvosi szakvélemények: Csiki Zoltán orvos az IME egészségügyi szaklapban például 20 oldalas tanulmányban mutatta be a kiegészítő gyógymódként használt magnetoterápia szerinte egyértelműen pozitív hatásait.

Az Origo által megkérdezett szakértők viszont inkább szkeptikusak voltak: „A magnetoterápia blöff, semmilyen hatása nincs, de legalább veszélytelen, azt leszámítva, hogy kiüríti a pénztárcát" – idézik Erdélyi Judit kardiológus szakorvost az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink