hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Ügyelet: pert nyert a szabolcsi háziorvosok pertársasága

Pert nyertek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a megfenyegetett háziorvosok, az ügyeletben való részvételre kötelező határozatokat a bíróság megsemmisítette, értesült a MedicalOnline.

A kormányhivatalok tavasszal közigazgatási határozatban kötelezték az új ügyeleti szerződést alá nem író háziorvosokat az ügyeletben való részvételre, egyúttal figyelmeztetésben is részesítették őket. A határozatokat Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvosok a Magyar Orvosi Kamara által támogatott pertársaságba szerveződve támadták meg.

A Debreceni Törvényszék július 19-én ítéletében megállapította, hogy a kereset alapos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vitatott közigazgatási határozatokat megsemmisítette, és a hivatalokat új eljárás lefolytatására kötelezte.

Kimondta azt is, hogy a szerződés tartalmát – így például a díjazás kérdését, a sürgősségi ellátás feltételeit, az utazási költségtérítést, a helyettesítés rendjét – az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk.

Az ítélet végrehajtható, ellene fellebbezésnek nincs helye, legfeljebb a Kúriától kérhető rendkívüli jogorvoslat.

Ha a helyzet úgy kívánja, a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeletben való részvételre – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár március elején egy lapinterjúban, amelyben arra reagált, hogy a házoirvosok - a Magyar Orvosi Kamara nyomásgyakorló akciójának keretében - sorra tagadták meg az ügyeleti szerződések aláírását az Országos Mentőszolgálattal, illetve az új ügyeleti rendszerbe való belépést.

Majd meglátjuk, aláírják-e az ügyeleti szerződéseket a háziorvosok – válaszolt az ügyeleti szerződések elfogadását, az ügyeletben való részvétel megtagadását firtató kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a néhány nappal későbbi Kormányinfón.

Március utolsó napjaiban az érintett megyékben a járási tiszti főorvosok levélben arra figyelmeztették a háziorvosokat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban.

Miután a sajtóban nyilvánosságra került a hivatalok fenyegető határozata, a Magyar Orvosi Kamara bejelentette, hogy vállalja azoknak a háziorvosoknak a perköltségeit, akik pertársaságokba tömörülve megtámadják a kormányhivatalok határozatait.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvosokhoz hasonlóan Győr-Moson-Sopron megyében is bírósághoz fordultak az érintettek, ám ott még nem született döntés.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink