hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Pesszimista, kedvetlen fiatalok

Új pszichológiai teszt a honvédségnél

A tapasztalatok szerint a fiatalok pszichésen nehezen viselik a szabályokon alapuló katonaéletet, lázadnak a kötöttségek ellen. S bár a sorozott hadsereg hamarosan megszűnik, korántsem mindegy, milyen lesz a hivatásosok lelki egészsége.

A Magyar Honvédség (HM) Egészségvédelmi Intézetének pszichológus teamje 2002-ben kezdett abba a több mint egy éven át tartó vizsgálatba, amely 18–30 éves férfiak önpusztításra, agresszivitásra való hajlamát, családi körülményeit, viselkedési és magatartási formáit, életmódbeli sajátosságait elemezte. Noha a kutatás alanyai mindannyian a sorkatonai szolgálatra való alkalmasságvizsgálat résztvevői, illetve a kiképző központokban már szolgálatot teljesítő sorkatonák voltak, a megállapítások a hivatásos hadseregnél is jól hasznosíthatók lesznek.     

A HM közigazgatási államtitkára és a vezérkari főnök 2002-ben rendelte el a sorállományú fiatalok – közvetlenül bevonulásuk utáni – célzott pszichológiai szűrését. Tavaly 15 591 fiatal férfi töltötte ki a teszteket. A leggyakoribbnak náluk a depressziós, szorongásos tünetek bizonyultak, amelyek hátterében igen sok esetben szociális problémák állnak. Sorozatosan előfordul például, hogy a fiú bevonulásával anyagi támogatás nélkül marad a család. Súlyos szorongásos tüneteket okoz a fiatalokban az állásuk elvesztésétől való félelem is. Nemegyszer a munkáltató figyelmezteti a bevonulókat: leszerelésük után ne számítsanak arra, hogy visszakerülhetnek korábbi munkahelyükre. Sűrűn keletkezik feszültség a személyes vágyak, igények, célok és a megvalósításukhoz szükséges egyéni lehetőségek között, és ez reménytelenséghez, önpusztító magatartáshoz vezethet. A pszichológusok által gyakran tapasztalt lelki probléma okozója a civil életben hagyott párkapcsolat is. Kevés fiatal képes stabil kapcsolat kialakítására, akinek ez mégis sikerül, a seregben fokozottan szorong, hogy szolgálati ideje alatt elveszíti párját.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lóránth Ida
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés