hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Pozitív visszhangot mértek

A Századvég Alapítvány felmérése szerint több egészségpolitikai kormányzati intézkedésnek is magas a társadalmi támogatottsága - derül ki az alapítvány közleményéből.

A Századvég Alapítvány Kormányzati Tükör című kiadványa különböző szakpolitikai területeken mutatja be a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi véleményeket.  Az egészségpolitikai intézkedésekről készített felmérés szerint kiemelkedően magas a társadalmi támogatottsága az orvosok itthon tartása érdekében tett kormányzati lépéseknek.

A frissen végzettek itthontartásához választott eszköz megítélése már nem annyira egyöntetű. Bár a többség (mintegy 58 százalék) támogatja azt is, hogy a felsőoktatásban államilag finanszírozott képzésben tanulóknak nyilatkozatban vállalniuk kell, hogy diplomájukat a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik, és a végzéstől számított húsz éven belül a támogatott idővel megegyező ideig Magyarországon dolgoznak. A megkérdezettek 42 százaléka ugyanakkor nem ért egyet az intézkedéssel.

A társadalom jelentős többsége egyetért a dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépésekkel és a népegészségügyi termékadó bevezetésével. A nemdohányzók védelme érdekében, valamint a dohánytermékek kiskorúak számára történő hozzáférhetőségének csökkentése céljából meghozott intézkedéseket a lakosság 74 százaléka támogatja, és mindössze 26 százalék nem ért velük egyet. A felnőtt lakosság többsége (63 százalék) a népegészségügyi termékadó bevezetésével is egyetért, és mindössze 36 százalék ellenzi azt.

 (A Századvég augusztus és november között végezte a telefonos közvélemény-kutatást.)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink