hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Rákbetegek gyógyítása marihuánával

Kemoterápiával kezelt rákbetegek ízérzékelését és étvágyát adhatja vissza a THC, a kannabiszban található pszichoaktív vegyület. A szer hatására javul alvásuk, csökken szorongásuk, esetenként megáll a daganat növekedése.

Az Annals of Oncology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányba 21 előrehaladott állapotban lévő daganatos beteget vontak be, akiket korábban kemoterápiával kezeltek. A páciensek vagy THC-t (delta-9-tetrahidrokannabiolt) kaptak vagy placebót.

Az önkéntesek 18 napig szedték a tablettákat, és megkérték őket, hogy közben töltsenek ki kérdőíveket. A THC-t szedők 73 százaléka mondta, hogy szívesebben evett, 55 százalékuk pedig azt jelezte, hogy ízletesebbnek találta az ételeket. A placebo-csoportban ezek az arányok 30, illetve 10 százalékot értek el.

Az étrend összetételét vizsgálva az derült ki, hogy a hatóanyagot szedő csoport tagjai egy idő után, amikor már élvezték az ételek ízét, több fehérjét vettek magukhoz. A THC-t kapó rákbetegek ezen túlmenően jobb alvásminőségről és ellazultabb éber állapotról számoltak be, mint a placebós páciensek.

Mint Wendy Wismer kutatásvezető, a kanadai Albertai Egyetem munkatársa elmondta, megállapításuk azért fontos, mert sok daganatos betegnél a rák vagy annak terápiája jelentősen lerontja az étvágyat, ami veszélyes súlycsökkenéshez vezethet. Számos rákbeteg kellemetlennek tartja például a hús ízét és illatát, emiatt kevés fehérjéhez jut. Wismer azt javasolja az orvosoknak, hogy vegyék számításba a THC-val való kezelést azoknál a daganatos pácienseknél, akik elvesztették étvágyukat, ízlelésüket vagy szaglásukat.

A marihuána biztonságos orvosi célú felhasználását támogató kanadai szervezet, a Canadians for Safe Access honlapján összegyűjtötte azokat a tudományos kutatásokat, amelyek a kannabisz rákgyógyításban való felhasználásával foglalkoznak. A köznyelvben fűnek nevezett szer több tumor, például glióma, tüdő-, hasnyálmirigy-, mellrák, leukémia oki terápiájában is sikerrel alkalmazható.

 

(forrás: MTI/AFP, medicalonline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés