hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Rákellenes vakcina?

Ha vírus okozta rákokról beszélünk, akkor elsőként kell megemlítenünk a humán papillómavírust (HPV). A méhnyakrák és nemi szervi rákok mellett ugyanis ez a vírus okozza a fej-nyaki régió többféle rosszindulatú daganát is, és így összességében a HPV a rákok 5%-áért tehető felelőssé világszerte.

Ezt követi gyakoriságban a hepatitis B és C vírus, ugyanis a fertőzés talaján kialakult májrákok az összes malignus megbetegedés 4%-át teszik ki. Az Epstein-Barr vírus (EBV) pedig bizonyos limfómák, orr-garati- és gyomorrákok kialakulásában betöltött szerepével a rosszindulatú daganatok 2%-áért felelős.  A hepatitis B vírus ellen 1981-ben alkalmaztak először védőoltást, a HPV elleni első vakcinát pedig 25 évvel később, 2006-ban törzskönyvezték. A hepatitis C vírus és az Epstein-Barr vírus ellen még nem áll rendelkezésre védőoltás.

A HPV vakcina volt az első olyan védőoltás, amelyet kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy rákos betegséget előzzenek meg vele.  A HPV vakcinák nem magát a kórokozót tartalmazzák, hanem egy rekombináns DNS technológiával előállított „vírusszerű részecskének” nevezett fehérje darabot.  Ezek a részecskék olyan erős antigenitású fehérjék, amelyek az adott HPV típusra specifikus immunválaszt váltanak ki az emberi szervezetben.  Mivel nem a vírust juttatjuk a szervezetbe, hanem csak egy részét, a vakcina nem okoz fertőzést. 

Vakcináció és az oltás hatására termelődő antitestek

 Vakcináció és az oltás hatására termelődő antitestek

A HPV védőoltást követő immunválasz egyrészt egy gyors, a természetes vírusfertőzéshez képest nagyobb mértékű ellenanyag termeléssel jellemezhető.  Fontos tudni, hogy más védőoltásoktól eltérően a HPV vakcina esetén nem állapítottak meg olyan minimális ellenanyag szintet, ami a védelem fennállását jelezné.

Az ellenanyag termelésen kívül pedig memóriasejtek alakulnak ki, amelyek az immunmemória jelenségéért felelősek. Ezt úgy igazolták, hogy elvégeztek egy antigén provokációs tesztet. A teszt abból állt, hogy az alapimmunizálás után 5 évvel egy újabb oltást kaptak a vizsgálat résztvevői. Az ellenanyag szintek az alapimmunizáció óta eltelt 5 évben jelentős mértékben lecsökkentek, azonban a provokációs oltás után nagyon gyorsan az alapimmunizációkor észleltet meghaladó szintre emelkedtek. Tehát az ellenanyag szint csökkenése ellenére fennállt a védelem, hiszen a szervezet „emlékezett” arra, hogy már találkozott az antigénnel. Valószínűleg ehhez hasonlóan viselkedik az oltott egyének szervezete a természetes HPV fertőzés során.

Jelenleg kétféle vakcina van forgalomban világszerte. Ezek hatékonyságát és biztonságosságát a forgalomba hozatalt megelőzően az egyéb gyógyszerekhez hasonlóan nagyszabású klinikai vizsgálatokban értékelték. Mindkét vakcina esetén körülbelül 20 000 egyén bevonásával történtek a vizsgálatok. A vizsgálatok eredményei, illetve az azokból levont következtetések a következők:

  • Mindkét vakcinával közel azonos számú méhnyakrákot előztek meg.
  • A HPV védőoltások hatékonyabbak voltak azokban az esetekben, amikor az oltást olyan lányok kapták, akik még nem estek át természetes HPV fertőzésen.  
  • Az alkalmazási előírások mindkét esetben 3 HPV védőoltás beadását írják elő a megfelelő védettség biztosításához.
  • Az oltás nem helyettesíti a rutinszerű méhnyakrákszűrést.
  • A HPV terjedésének természete miatt a legcélszerűbb a nemi élet megkezdése előtt alkalmazni a védőoltást.
  • Egyik vakcina sem indikált az oltás idején éppen meglévő HPV fertőzés leküzdésére, illetve a már kialakult elváltozások gyógyítására, tehát terápiás oltásként nem alkalmazhatóak.

A klinikai vizsgálatokon túlmenően, a hatékonyság megítélésénél jelentős adatokat szolgáltatnak a forgalomba hozatalt követően tömegesen alkalmazott védőoltások. A HPV vakcináció valós életben tapasztalt hatásosságáról és a vakcinák biztonságosságáról a következő összefoglalónkban olvashatnak.

 

A közlemény megjelenését az  MSD Pharma Hungary Kft. támogatta. 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

 

A cikk lezárásának dátuma: 2013. április 25.
MSD Pharma Hungary Kft.
1095 Budapest, Lechner Ö. Fasor 8. Tel: 06-1-888-5300
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

 

Dr. Homoki Henriette
a szerző cikkei

Dr. Szécsényi Szilvia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés