hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Raktáron van a vakcina

Megkezdte az idei influenza elleni oltások kiszállítását az Omninvest Kft. Az EKI raktárából az ÁNTSZ juttatja a vakcinákat szeptember végén az orvosi rendelőkhöz.

Amint arról a MedicalOnline a hónap elején beszámolt, 1,3 millió adag - H1N1 elleni komponenst is tartalmazó - vakcina készült el. A Világgazdaság információi szerint ezek kiszállítását már megkezdték az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) raktárába, ahonnan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) területi szervezeteinek segítségével, várhatóan szeptember-október fordulóján juttatják el az orvosi rendelőkbe. A térítéshez kötött vakcina pedig a gyógyszer-nagykereskedők közvetítésével kerül a patikákba.

A gyártást az előző kormányok által kötött, 15 éves megállapodás alapján végzi az Omninvest. Az oltóanyagot készítő Kft. és a jelenlegi kormány kapcsolata nem felhőtlen: a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium közleményben jelezte a cég ellen kormányzati vizsgálatot indított, és a kétmilliárd forintos állami befektetést szeretné visszaszerezni. Az idei költségvetésben szereplő, H1N1 influenza elleni oltóanyag beszerzésére elkülönített 3,746 milliárd forintról szintén az előző kormány döntött, és ki is fizette azt. Az influenza-járvány megelőzése érdekében, a múlt évről megmaradt 1,4 milió Fluval P injekció szavatossági idejét is meghosszabbította az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

Az ágazatért felelős államtitkárságon a lapnak elmondták: „Az új egészségügyi vezetés kiemelten foglalkozik a hazai védőoltások kérdésével, a szezonális és a H1N1-járványra való felkészüléssel."

A védőoltás beadását az idén is feltétlenül ajánlják a nagy kockázati csoportba tartozóknak, így a kisgyermekeknek, a várandós nőknek, a krónikus alapbetegségben szenvedőknek és az időseknek. Ők – csakúgy, mint a korábbi években – az idén is térítésmentesen juthatnak hozzá. Egyébként a vakcina ára 1200 forint körül van, amelyhez a tb 25 százalékos támogatást ad a biztosítottaknak - írja a Világgazdaság.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható!

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés