hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Rezisztens hypertonia hátterében meghúzódó gyakori ok – 2-es típusú diabetes

Helyes választ adott.

Klinikai megfontolások

A hypertonia a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke legfőbb kockázati tényezője. Bár randomiált kontrollált vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a vérnyomás megfelelő gyógyszeres kezelése csökkenti ezt a rizikót, a hypertoniás betegek közel felénél a vérnyomás célértéket nem sikerül elérni. Ismert az is, hogy a kardiovaszkuláris események kialakulását megelőzően romlik a betegek gyógyszerszedési együttműködése. Az esetismertetésben megjelenő beteg négyes kombinációban kapott antihypertenzív gyógyszerelést.(1-3)

Rezisztens hypertoniáról beszélünk, amennyiben legalább 3 antihypertenzív gyógyszer maximális tolerálható adagja ellenére (melyek közül az egyik diuretikum) a beteg vérnyomása a célértéket meghaladja.(4) Betegünk ennek alapján kimeríti a rezisztens hypertonia diagnózisát, hiszen maximális adagban kapott metoprolol-szukcinátot, ramiprilt, hydrochlorothiazidot és amlodipint.

Mielőtt azonban felállítjuk a rezisztens hypertonia diagnózisát, mindenképpen ki kell zárni esetleges pszeudo-rezisztens hypertonia lehetőségét. Erről akkor beszélünk, ha annak ellenére, hogy a betegnek valóban hármas kombinációt javasolnak, mégsem áll fenn rezisztens hypertonia. Ennek leggyakoribb okai lehetnek a nem megfelelő mérési technika, fehérköpeny jelenség, a beteg nem megfelelő gyógyszerszedési compliance-a, vagy a gyógyszerek nem megfelelő adagja.(2,4)

Jól ismert, hogy dihydropyridin típusú CCB kezelés mellett gyakran jelentkezik perifériás oedema (3-19%-ban), ami sok esetben a kezelés megszakítását eredményezheti.(2,5) Mivel a referált beteg fizikális vizsgálata során jelentős alsó végtagi ödémát tapasztaltunk, felmerül, hogy a beteg a CCB-t nem a javasolt adagban szedte, ezért elsőként mindenképpen ennek tisztázása javasolt.

 

Esetbemutatás

Rákérdezésre a beteg elmondta, hogy az amlodipin készítményből többnyire csak a javasolt adag felét szedte be. Időnként, amikor az alsó végtagi duzzanat mértékét elviselhetetlenül nagynak érezte, a gyógyszert teljesen kihagyta.

 

Mit tenne ön?

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés