hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Ritka betegségben szenved? Lehet, hogy nem lesz gyógyszer

Hatóságok és jogszabályok szavatolják hazánkban, hogy a ritka betegségek gyógyszereiből se legyen hiány - írja a Világgazdaság.

A franciáknál az idén már 31 riasztás volt a készletek kimerülése miatt. Hazánkban kínálati gyógyszerpiac van, tavaly 708 milliárd forint volt a fogyasztás.

Két gyógyszert kellett hirtelen másikkal pótolni az elmúlt években a hazai betegellátásban – mondta a lap érdeklődésére Kőszeginé Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese. Egy ritka betegség gyógyszerét kellett másikkal kiváltani, mert gondok adódtak a gyártásánál, tavaly pedig egy a vesedializáláshoz szükséges oldatot. E két esetben az orvosszakmai kollégiumokkal egyeztetve az OGYI máshonnan hozatta be a helyettesítő készítményeket.

A ritka betegségek készítményei fölött az európai gyógyszerügyi hatóság illetékes bizottsága éberen őrködik – mondta Kőszeginé Szalai Hilda. Javaslatukra számos kedvezményt kapnak az azok fejlesztésére vállalkozó cégek, hogy a kis mennyiségű igény ellenére is megérje számukra a gyártás. S ha már piacon vannak, nincs okuk a kivonulásra. Az ázsiai gyártás pedig azért nem okoz ellátási problémát, mert ott elsősorban generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszerek hatóanyagai készülnek, így ha az egyik kiesik, van helyette akár további két tucat.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés