hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Rövidebbek a várólisták

Az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben csökkent a tervezett várakozási idő egyes várólistás beavatkozások esetében – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb adataiból, melyeket az MNO idéz.

A legnagyobb javulás a szürkehályog-műtétek várólistái esetében tapasztalható, ott ugyanis 2013-hoz képest a negyedére csökkent a tervezett várakozási idő. A három évvel korábbihoz képest most 255 nappal hamarabb kerülhetnek sorra a betegek; az átlagos műtéti várakozás jelenleg 110 nap az országban.

A friss elemzésből kiderül az is: a gerincstabilizáló műtétek esetében 2015 áprilisára negyedével, 2016 májusára pedig már közel a felére csökkent a várakozási idő 2013-hoz képest. Ezeknél a beavatkozásoknál a páciensek tervezett várakozási ideje átlagosan 357 nappal lett rövidebb, így most körülbelül 354 nap után kerülhetnek sorra. Májusban 586 olyan pácienst jegyzett az OEP, akik gerincstabilizáló műtétre várnak.

A leghosszabb ideig, jelenleg átlagosan 442 napig a térdprotézis-beültetésre kell várni, de ezen a területen is sokat javult a helyzet a három évvel ezelőtti adatokhoz képest. Idén májusra átlagosan a felére csökkent a tervezett várakozási idő, így 3 év alatt 336 nappal rövidültek ezek a várólisták. Jelenleg 6308-an várnak térdprotézisműtétre.

A csípőprotézis-beavatkozások körében is változott a helyzet az elmúlt két-három évben, ezeket a műtéteket az intézmények átlagosan 153 nappal végzik el előbb, mint 2013-ban, így körülbelül 358 nap után kaphat majd új protézist az az 5505 beteg, akinek erre szüksége van.

A nyilvántartás szerint jelenleg összesen 32 917-an szerepelnek a várólistákon. A rendszer emellett elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket is, ők jelenleg 6355-en vannak, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink