hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Tudomány

Segíthet elhízás ellen a barna zsírszövet?

A nottinghami Michael Symonds által vezetett kutatócsoport a világon elsőként kimutatta, hogy a barna zsírszövet  aktivitásának egyik fő szabályozója a napfény.
A testünkben található zsír többsége fehér zsír, ami részben szigetelőanyagként szolgál, részben energiát raktároz. Akkor válik „rossz” zsírrá, ha túl sok keletkezik belőle. A „jó” barna zsírszövetről (brown adipose tissue, BAT) kezdetben úgy vélték, a felnőtt emberi szervezetben nincs is jelen, csak újszülöttekben és téli álmot alvó kisemlősökben. Ma már tudjuk, hogy felnőttekben is megtalálható, mi több, működik is. Először egy több mint 1900 kísérleti személy pozitronemissziós tomográfiát (PET) és komputertomográfiát (CT) ötvöző vizsgálatával sikerült kimutatni a jelenlétét a nyaktól a mellkasig terjedő területen.

Azok közül, akikben detektálták, csupán 6 százalékban volt 85 g vagy ennél nagyobb mennyiség belőle. Ez a kevéske BAT azonban több száz kalória elégetésére képes naponta. A PET/CT vizsgálatokat vezető Aaron Cypess, a bostoni Joslin Diabetes Center munkatársa szerint valószínűleg ennél sokkal több emberben és sokkal nagyobb menynyiségben található barna zsírszövet. Azért gondolja így, mert a télen vizsgált betegekben jóval több BAT volt, mint a nyáron vizsgáltakban.

Arra is fény derült, hogy a legtöbb BAT fiatal nőkben található, a legkevesebb pedig az idősebb, elhízott férfiakban. Ez talán annak köszönhető, hogy a nők kisebb izomtömeggel rendelkeznek, mint a férfiak, így több barna zsírszövetre van szükségük a hőtermeléshez és testük melegen tartásához.

Régebben a tél olyan évszaknak számított, amikor fokozódott a test hő iránti igénye, emiatt pedig nőtt az energiafelhasználása. Manapság azonban a fűtésnek köszönhetően a BAT szerepe csökkent, pedig e szövet 300-szor annyi hőt képes egységnyi mennyiségre vetítve termelni, mint a többi szövetféleség. Az egyedülálló BAT-aktivitást a hideg indítja be.

A korábban említett Symonds-féle vizsgálat a BAT-működés egy korábban nem ismert szabályozási módjára derített fényt. A Diabetes című szaklapban nemrégiben publikált tanulmányban több mint 3500 beteget vizsgáltak a kutatók.

Nyomon követték a BAT mennyiségének a napfény mennyiségével és a környezeti hőmérséklettel való összefüggésének változását. Azért ezt a két tényezőt vizsgálták, mert kis testű emlősökben is elsősorban ezek szabályozzák a barna zsírszövet aktivitását. A kutatók arról számoltak be, hogy nőkben sokkal több a BAT, és mennyisége szorosabb összefüggést mutat a napfénnyel, mint a hőmérséklettel. Az új összefüggés felfedezése a BAT-aktivitás fokozásához, ezen keresztül pedig a kövérség, illetve az elhízással járó szövődmények mérsékléséhez vezető új módszert eredményezhet.

Forrás: Oravecz Elvira, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink