hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Sem pénz, se stratégia drog ellen

Két éve nincs drogstratégiája az országnak, mert 2010-ben visszavonták az egy évvel korábban elfogadott dokumentumot. A minisztériumban azt mondják, mindegy, hogy van-e drogstratégia, az eredményeket "a terepen dolgozó elkötelezett szakemberek érik el", írja a Népszava.

Pénzt azonban nem költenek rájuk, de az éves drogjelentésből is kitöröltek mindent, ami a kormány drogpolitikájának hiányosságaira mutatott rá.

"A nemzeti drogstratégia hiányában teljesen bizonytalanná vált a drogbetegeket segítő szervezetek ellátása, senki nem tudja, mikor és mire kaphat pénzt", mutatott rá a magyarországi droghelyzet legsúlyosabb hiányosságára Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai szakértője. "Szükség van rövid-, közép- és hosszú távú tervekre, ezek hiányában ugyanis a pénzosztás teljesen esetlegessé válik", fűzte tovább a szakember, majd hozzátette: a jogszabályi szigorítások, amelyekre olyan büszke a kormány, csak tüneti kezelésnek tekinthetők, és gyaníthatóan nem lesznek hatással arra, hogy hányan próbálják ki a kábítószereket, írja a kihagyott részletekből szemezgetve a Népszava.

Ám nem elég, hogy kiszámíthatatlanná váltak a támogatások, a drogügy költségvetésében is döbbenetesen alacsony összegek szerepelnek. 2004-ben például még nem kevesebb mint hárommilliárd forintot fordított a kábítószerek visszaszorítására a Medgyessy-kabinet, és egészen az utóbbi évekig szinte kifogástalanul működhetett a civil ellátó rendszer.Amint már beszámoltunk róla, a TASZ hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont honlapján nyilvánosságra hozott éves drogjelentésből több olyan részletet is kitöröltek, amely kritizálta a kormány drogpolitikáját.

Hovatovább egy egész fejezet hiányzik a jelentésből, a helyi és országos drogprevenciós kampányokról szólva csupán annyit jegyeznek meg: "nincs új információ". Pedig számos újdonság volt, csak ezek ellentmondtak a kedvező kormányzati önértékelésnek, miszerint 2012-ben is eredményes munkát végeztek a drogprevencióban.

A Nemzeti Drog Fókuszpont feladata, hogy összegyűjtse és kezelje a kábítószer-fogyasztással összefüggő hiteles és nemzetközi elvárásoknak is megfelelő információkat, amelyeket a lisszaboni székhelyű Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központjának (EMCDDA) is továbbít. A cenzúrával nem csupán a szakma, de Európa előtt is lejáratták magukat a dolgozat politikus lektorai – véli a lap.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink