hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Sikeres a túlnyomásos légzésosztály

Az első itthoni nem invazív légzési osztály nyitóévének tapasztalatairól ír a Semmelweis Figyelő.

Bár a légzési elégtelen betegek ellátására már az 1960-as évek óta alkalmazzák az úgynevezett nem invazív pozitív nyomású lélegeztetést/légzéstámogatást (non-invasive positive-pressure ventilation, NPPV), amely egy maszkon át - csökkentve a légzési munkát, mérsékelten emelve a légúti átlagnyomást - segíti a betegek légzését, itthon tavalyig nem volt olyan osztály, ahol így kezelték volna a rászorulókat. Helyette az volt a gyakorlat, hogy a pácienseket az általános osztályokon látták el, voltaképpen addig, amíg teljes légzési elégtelenség ki nem alakult náluk, és azután átkerültek az intenzív osztályokra.

A semmelweisfigyelo.hu cikkében dr. Lorx András és kollégái Nem invazív légzési osztály a hazai ellátórendszerben című tanulmányát idézi, amelyben a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján hazánkban elsőként létrehozott nem invazív légzési osztály elsőéves tapasztalatait, működését és a hazai rendszerbe történő integrációját mutatják be.

„2011. április óta 101 beteget (44 férfi, 57 nő, átlagéletkor: 63,5±14 év) kezeltünk nem invazív légzési osztályunkon. Eredményeinket összevetve a Pulmonológiai Klinika korábbi hasonló aktivitását leíró statisztikáival, valamint a nemzetközi irodalommal, megállapítható, hogy az osztály működése során az akut légzési zavarban szenvedő betegek gyorsabban és eredményesebben gyógyultak, mint az osztályos ellátás során. A nem invazív légzési osztály alacsonyabb költségek mellett üzemeltethető, mint az intenzív osztály. Az új ellátási formának köszönhetően lényegesen kevesebb beteg szorult intenzív osztályos ellátásra és intubációra, határozottan javítva ezzel a túlélési esélyeket és egyúttal csökkentve az intenzív osztályok terheltségét” – olvasható egyebek mellett a tanulmány összegzésében.

(forrás: Semmelweis Figyelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés