hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Sok szappanos víznek kell még lefolynia...

A kórházi járványadatokat idéző cikkében emlékezik meg a hazai intézményekben tapasztalt kézhigiéniás állapotokról a Napi Gazadság.

2009-ben indított  kampányt az Egészségügyi Világszervezet Ments életeket: moss kezet! címmel – emlékeztet a lap. Az egy-két évvel ezután végzett felmérésében – amelyben 69 országból 2119 kórház vett részt, többségük a fejlett és a közepesen fejlett országokból – a WHO azt találta, hogy az intézmények mindössze 24 százalékában volt „haladó” a kézhigiénia szintje, 41 százalékában közepesnek, 30-ban alapszintűnek minősült az ezzel kapcsolatos tudás, illetve gyakorlat, míg a kórházak öt százaléka elégtelenre vizsgázott ebből.

A magyarországi helyzetet tavaly mérték fel először. Az eredmények nálunk sem adnak okot a teljes elégedettségre: a 106 kórházra kiterjedő vizsgálat alapján a kézfertőtlenítési gyakorlat az intézmények 60 százalékában „közepes”, 34 százalékában alapszintű, 4 százalékában haladó, viszont egy százalékában elégtelen.

Az összesítést készítő szakemberek ennek alapján úgy ítélték meg:  bár a kórházak kétharmadában fejlődött a kézhigiénés gyakorlat, a további fejlődéshez hosszú távú tervek kidolgozására van szükség. A kórházak egyharmadában pedig halaszthatatlan a fejlesztés – olvasható a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink