hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Stop and go!

„Stop and go!” (Állj és indulj!) – ez jellemzi a magyarországi kormányok egészségügyi reformkísérleteit, legalábbis így látják az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének munkatársai. Tény, hogy a rendszerváltás óta minden kormány más és más prioritást határozott meg: a háziorvosi rendszertől a sürgősségi betegellátáson át a kórházi ágyszám csökkentéséig vagy a népegészségügyig számos terület foglalta már el a központi helyet az egészségügyi reformban. A múlt év végén pedig megtörtént az újabb irányváltás, ezúttal az irányított betegellátási rendszer az, amelynek kiterjesztésétől a pozitív elmozdulást remélik.

Az egészségügyi miniszter, valamint az egészségügyi reform kormánybiztosa, Radnai György tavaly december 17-én terjesztette a kormány elé a reformtervet. A kormány ennek alapján döntött az egészségügyi reform koncepciójáról és a soron következő feladatokról, s mindezt egy határozatban meg is fogalmazta.

A koncepció célja, hogy a jelenleginél igazságosabb hozzáférést biztosító, korszerű szerkezetben működő, ellenőrizhető és a betegek számára is elfogadható minőségű, az EU-csatlakozás után versenyképes, fenntartható fejlődést biztosító, valamint finanszírozható egészségügyi szolgáltatórendszer alakuljon ki.

A szaktárca meggyőződése szerint e cél megvalósításához alapvetően és elsősorban magas színvonalú ellátásszervezésre van szükség. Ezt a jelenleg is működő irányított betegellátási rendszerben, pontosabban annak kiterjesztésében látják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés