hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szegeden ezüstben látják a jövőt

Nanoezüstöt tartalmazó oldattal vonják be a szegedi villamosok és trolik belsejét, hogy meggátolják a vírusok és baktériumok terjedését.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) közös programját bemutató sajtótájékoztatón Tóth István Tibor, az SZKT vezetője emlékeztetett, az ezüst antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása már évszázadok óta ismert. Az oldatok, amelyeket a járművek utasterében lévő kapaszkodók, korlátok, ülések felületére visznek fel, meggátolják a kórokozók továbbterjedését. A Szegedi Tudományegyetem kutatói havonta, mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek majd, e védelem hatékonyságát vizsgálva. Azt remélik ezzel a módszerrel, külön vegyszer alkalmazása nélkül hosszabb távra, de legalábbis a járványok időszakára jelentős védelmet tudnak nyújtani az utasoknak - közölte az igazgató.

Dékány Imre, a kutatásokat irányító Kolloidkémiai Tanszék vezetője elmondta: a technológia kifejlesztésére egy uniós pályázat adott lehetőséget négy évvel ezelőtt. A projekt során olyan nanorészecske-kompozitokat állítottak elő, melyek az odatapadt baktériumokat és vírusokat vegyszermentesen megsemmisítik. A projekt kötelezi a pályázókat, hogy különféle alkalmazásokat fejlesszenek ki, melynek új eleme a közlekedési eszközökön való használat - mondta a professzor.

A program során korábban a Gyermekklinikán már egy szobát befestettek az antibakteriális bevonattal, melynek hatékonyságát azóta is folyamatosan mérik. Emellett pedig a szegedi egészségügyi beruházásoknál is kaptak felkérést, így az épülő új klinikai épületekben már a falak felső, festett rétege is ilyen bevonatot kap.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés