hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Személyre szabott HIV-vakcina

Spanyol kutatók olyan HIV-vakcinát fejlesztettek, amely a páciensek többségénél jelentősen csökkenti a vírusterhelést, bár az eredmény még nem elég egy terápiás kezeléshez.

Huszonnégy HIV-fertőzött páciens vett részt a barcelonai klinika orvosai által lefolytatott kipróbálásban, akik arról számoltak be, hogy 24 hét elteltével a tesztbe bevontak többségénél a vírusterhelés "jelentős" csökkenését tapasztalták.

Kisebb számban ugyan, de a vírus kimutatható maradt minden fertőzöttnél. A spanyol vakcinát személyre szabottan állították elő minden egyes páciens számára saját dendrites sejtjeikből, melyek az immunrendszer szabályozó folyamataiban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A "méretre szabott" vakcinát kéthetes intervallumokban, három adagban adták be az érintetteknek.

A kutatók azt remélik, hogy olyan terápiás vakcinát tudnak előállítani, amely alkalmazásával csökkenthetik az antivirális kezelések szükségességét a HIV-fertőzötteknél. A klinikai kipróbálás eredményeit a Journal of Infectious Diseases című szakfolyóiratban ismertették elsőként.

A szakemberek közt nagy a várakozás, tavaly év végén készült, 2011-re remélt újdonságok listájában az első helyen az "ígéretes HIV vakcina létrehozása" szerepelt.

Előzmények, korábbi HIV-kutatások

2010 decemberében a vezető hírek között szerepelt, hogy egy amerikai személyt német orvosok kigyógyítottak a HIV-ből. A betegnek akut mieloid leukémiája volt, és ezt 2007-ben csontvelő-átültetéssel kezelték. A beteg – és az orvostudomány – nagy szerencséjére a csontvelődonornak egy ritka, Delta32-nek nevezett mutációja volt, amely természetes ellenállást biztosít a humán immundeficiencia vírussal szemben. Három év telt el a transzplantáció óta, és a recipiens azóta sem mutatja a HIV jeleit.

Egy másik fontos felfedezés 2009-ben született: thai kutatók kimutatták, hogy egy vakcina 30 százalékkal csökkenti a HIV fertőzés kockázatát. "Ez volt az első igazi siker a HIV vakcina területén, a fény egy nagyon sötét és hosszú alagút végén. Ha megértjük, hogy milyen módon fejti ki védő hatását ez az oltóanyag, ennek alapján új, még hatékonyabb vakcinákat tudunk majd előállítani" – mondta Dr. Susan Zolla-Pazner, aki HIV kutató a New York University-n.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink