hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szócska az egészségügyi bérek rendezésének lépéseiről

Szócska Miklós a parlamenti interpellációkra adott válaszaiban elmondta, tervezik a gyógyászati segédeszközök befogadási díjának átalakítását, illetve hogy hamarosan nyilvánosságra kerül a konkrét intézkedési terv az egészségügyben dolgozók bérének rendezéséről.

Harrach Péter a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon arról kérdezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Egyészségügyért Felelős Államtitkárságát, hogy csökkenthetők-e a gyógyászati segédeszközök befogadásának díjai.

Mint azt a KDNP-s képviselő elmondta, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kereste meg őt azzal a problémával, hogy jelenleg a vakok mindennapjait megkönnyítő termékek közül mindössze kettőt támogat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A magas összegek - 700 ezer forintos szolgáltatási, valamint további 200 ezer forint regisztrációs díj - megfizetése miatt nincs is valós esély ennek a körnek a bővülésére. Harrach Péter elmondása szerint nagyjából 10-20 milliós egyszeri állami ráfordítással a helyzet orvosolható lenne.

A kérdésre Szócska Miklós válaszában úgy fogalmazott, a probléma az államtitkárság számára is ismert, az OEP adatai szerint az elmúlt 2 évben nerm érkezett befogadási kérelem, valószínűleg a magas díjak miatt. Amennyiben a fent említett összeg valós, úgy az belső tartalékokból rendezhető, és erre megvan a szándék is - tette hozzá. Ugyanakkor az államtitkár felhívta arra is a figyelmet, hogy a döntés az egyéb életvitelt segítő eszközök körét is érinti, nem csak a vakok és gyengénlátókét, így ezt is figyelembe kell venni a döntéskor.

Szócska Miklós a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon (forrás MTI)

A rezidensek helyzete, bérrendezés az egészségügyben

Garai István Levente MSZP-s képviselő interpellációjára, miszerint "Mit kíván tenni a kormány a közeljövőben annak érdekében, hogy az orvosok anyagi helyzetén javítson, és ezzel megakadályozza külföldre vándorlásukat, illetőleg külföldi munkavállalásukat?" szintén Szócska Miklós reagált.

Az egészségügyi államtitkár válaszában ígéretet tett arra, hogy a jövőben mind az orvos képzésben, mind a munkaerőpiaci boldogulásban segíteni fogják a frissen végzett orvosokat. Ezzel összefüggésben elmondta - többször is példaként említve a Magyar Rezidens Szövetség honlapját -, igen káros, hogy az orvostanhallgatók, illetve az újonnan diplomázottak előbb találkoznak a kivándorlással való riogatással, mint az szabad állások meglétének hirdetésével és nem is kapnak segítséget az elhelyezkedéshez. Hozzátette, nem növekedett szignifikánsan a friss diplomások kivándorlása az elmúlt években, ami egyébként egy hosszú ideje tartó folyamat eredménye, amely még az 1950-es években megállapított megalázó bérekkel kezdődött.

Szócska Miklós elmondása szerint nyitottak az egyeztetésekre, a "rezidensekkel is szóba állnak" és a közeljövőben a konkrét lépések, a teljes intézkedési terv nyilvánosságra kerül.

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink