hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Szócska vizsgálatot indított a légi mentőknél

Az egészségügyi államtitkárság szerint szervezési és kommunikációs problémák voltak az elmúlt években az Országos Mentőszolgálat és az irányítása alatt álló, de külön szervezeti formában működő légimentő kft. között.

Évente 2-3000-szer indul mentőhelikopter betegekhez vagy sérültekhez Magyarországon. Az elmúlt években azonban több probléma is volt az Országos Mentőszolgálat és a légi mentők között. Az egészségügyi államtitkárság ezért vizsgálatot indított.

Szócska Miklós az MTV Híradójának azt mondta: vizsgálják, milyen hatással volt a betegellátásra az, hogy a légi mentés külön szervezeti megoldásban, külön szerződések alapján működik. Az egészségügyi államtitkárság azt ellenőrzi, hogy a légi mentés üzemeltetésére a jelenlegi-e a leggazdaságosabb megoldás. A kormány tervei szerint már jövőre egységesítik a légi és a földi mentést.

A mentőszolgálat szerint valóban voltak problémáik a légi mentőkkel, de az nem fordult elő, hogy emiatt egy beteg nem kapta volna meg a szükséges ellátást.

A légi mentő Kft ügyvezetője szerint hivatalosan nem tudnak a vizsgálatról, de állnak elébe. Úgy gondolják ugyanis, hogy Magyarországon soha nem volt olyan hatékony a légi mentés, mint amióta ők vették át a feladatot. „Nincs ami indokolná a reintegrációt. Az, hogy kommunikációs zavarok voltak a múltban, időről időre előfordulnak, úgy gondolom természetes, hiszen az elmúlt öt évben 11 ezer feladat, évi közel 3000 feladat elvégzése közben valóban előfordulhatnak rosszul értelmezett mondatok” – közölte Túri Péter, a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

(forrás: Magyar Televízió)
hirdetés

Könyveink