hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Szűrnek a határon

A lapok visszatérő témája az országba érkező menekültek egészségügyi állapota, illetve -ellátásuk, a SzegedMa a helyi egészségügyi áteresztő ponton szerzett tapasztalatokról számol be.

Hat orvos – háziorvosok, igazságügyi orvosszakértő, továbbá háziorvos- és igazságügyi szakértő rezidensek – és négy felcser teljesít szolgálatot a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egészségügyi áteresztő pontján, a tavaly novemberben átadott létesítmény a nap 24 órájában fogadja a pácienseket – írja a lap.

Eddig általános megbetegedéseket, így például megfázást, tüdőgyulladást, magas vérnyomást és cukorbetegséget szűrtek ki, találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség. A Szegeden ismételten terjedő szóbeszéddel ellentétben azonban ebolás nem volt a migránsok között. Az eddigi tapasztalatok szerint az egészségügyi áteresztő ponton megvizsgáltak 2-3%-a szorul további orvosi kezelésre, van, akinek például valamelyik végtagja tört el, vagy éppen lázas beteg. Sok a gyerek, van olyan nap, amikor több mint százan érkeznek, ők gyakran alultápláltak – olvasható a szegedma.hu-n.

Nem vizsgálják, hogy az idekerülő migránsok megkapták-e a hazánkban kötelező védőoltásokat, és nem is adják be nekik ezeket a vakcinákat – ezt már az MNO írta. – A menedékjogról szóló törvényben az áll, hogy az elismerést kérő betegség esetén az egészségügyi szolgáltatások közül térítésmentesen jogosult az életkorához kötött kötelező védőoltásra is. A lap kereste a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi Igazgatóságát, hogy felvilágosítást kapjon egyebek mellett arról, hogy kik és mikor kapják meg a hazánkban kötelezőnek számító oltásokat, de kérdéseikre nem sikerült választ kapniuk. „Forrásaink szerint azonban biztosan állítható, Magyarországon jelenleg nincs járványveszély az illegális bevándorlók tömegeinek megjelenése miatt” – olvasható az mno.hu-n

Az egészségügyi államtitkárság, úgy tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy elővigyázatosságból a szentesi kórházban új fertőzőosztályt nyitnak, annak ellenére, hogy egyelőre nincs rá szükség. Az Országos Mentőszolgálat is készenlétben áll, ám a mentők esetszáma az érintett térségben nem emelkedett számottevően.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a menekültek ellátásához kapcsolódó feladatokat a kormányhivatalok látják el, ám eddig sem a rendvédelmi szervek, sem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem kereste meg az illetékes Országos Tisztifőorvosi Hivatalt pluszigényekkel olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: MNO, Magyar Hírlap, SZEGEDma)

cimkék

hirdetés

Könyveink