hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

Szűrni kell depresszióra az állapotos és a gyermekágyas nőket

A terhesség alatti és utáni, depresszióra történő szűrés jó hatással van a nőkre, az újszülöttekre és a családokra – ez az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) most közzétett véleménye.
A depresszió gyakori betegség a fogamzóképes korú nők körében, és az Egyesült Államokban minden évben ez a nők munkaképtelenségének fő oka. Az állapotos nők 14–23 százaléka él át depressziós tüneteket a terhesség alatt, és a gyermekágyi depresszió a nők 5–25 százalékát érinti. Több vizsgálat kimutatta, hogy a terhes nő depressziója rossz hatással van az újszülött kognitív, neurológiai és mozgásfejlődésére. Az anya kezeletlen depressziója miatt a nagyobb gyerekekben mentális és viselkedési zavarok alakulhatnak ki.
 
„Mi, szülészek, nőgyógyászok, tudatában vagyunk annak, hogy a gyermekágyi depresszió súlyos egészségügyi probléma, amire nagyobb figyelmet kell fordítanunk. A terhesség alatt is fontos a depresszió szűrése, hogy korán felismerjük, és megakadályozzuk, hogy a szülés után tovább súlyosbodjon.” – mondta dr. Gerald F. Joseph, Jr, az ACOG elnöke.
 
Nagyon sok nő problémájáról van szó: csak az Egyesült Államokban 200 ezer és egymillió között van a számuk. Egyelőre nincs elég adat ahhoz, hogy az ACOG határozottan javasolja minden nő vizsgálatát, de dr. Joseph elmondta a Medical News Today-nek, hogy ennek ellenére nagyon fontosnak tartják a szűrést, és elkezdik az általános adatgyűjtést.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés