hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Teljesítményvolumen-korlát 2011. - Nyilvános a lista

Többlet TVK kapnak 2011-re a progresszív és speciális feladatokat ellátó intézmények (egyetemek, megyei kórházak, országos intézetek, szakkórházak, egyházi kórházak), az OEP meghatározott mértékig elszámolja a többletteljesítményt.

A NEFMI közleménye szerint a jelenlegi ágazati vezetés "az igazságosság és egészségpolitikai célok irányába kívánta mozdítani a finanszírozást is, ezért a 2011. évre kiosztott úgynevezett teljesítményvolumen-korlát (TVK) kereteknél több szempontot is figyelembe vett." Az elosztás bázisát a 2010. évi TVK keret adta, amelyhez a többletet az alábbiak befolyásolták:"

TVK-emelések

A progresszív és speciális feladatokat ellátó intézmények (egyetemek, megyei kórházak, országos intézetek, szakkórházak, egyházi kórházak) külön keretből többlet TVK-t kaptak. A tavalyi év folyamán lejelentett egynapos ellátások száma befolyásolta a többlet TVK mértékét.

A 2007. évben bekövetkezett TVK változások figyelembevételével akkor kedvezőtlenül érintett szolgáltató esetében korrekciós TVK emelés történt. A fenti igazságossági elem mentén néhány intézménynél az idei keretet csökkenteni kellett volna, azonban erre nem került sor.

Többletteljesítmény elszámolása

Szakítva a TVK szigorú szabályaival és a korábbi évek gyakorlatával, a jelenlegi kormányrendelet értelmében a szolgáltatók részben el tudják számolni többletteljesítményüket is. A járóbeteg-szakellátó intézmények, amelyek 2011-ben a kiosztott TVK kereten felül látnak el betegeket, többletteljesítményüket meghatározott – a többlet 10 százalékáig 30 százalékos, a többlet 10 és 20 százalék közötti részénél 20 százalékos – mértékig elszámolja az OEP.

A fekvőbeteg-szakellátás területén a kereten felül ellátott betegek után a szolgáltató 110 százalékig 30 százalékos alapdíjat számolhat el.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 2011. évi felhasználható TVK keretről az egyes egészségügyi szolgáltatókat értesítette, továbbá a mai napon nyilvánosságra hozta az egyes intézményekre vonatkozó TVK elosztás mértékét és módszertanát.

Az OEP közleménye úgy fogalmaz: "Az egynapos ellátásként jelentett és elszámolt teljesítményekről az OEP a visszaigazoló listában havonta tájékoztatást ad a szolgáltatók részére. Amennyiben a visszaigazoló lista szerinti elszámolt teljesítmény - a szolgáltató által megadott szezonális megoszlás figyelembe vételével - nem éri el a TVK növekmény mértékét, abban az esetben a szolgáltató TVK-ja félévente módosításra (csökkentésre) kerül."

2011-ben az öt legmagasabb teljesítményvolumen-korlát kerettel rendelkező intézmény:

  1. Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
  2. Semmelweis Egyetem
  3. Nyíregyháza, Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.
  4. Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum
  5. Miskolci Egészségügyi Központ (Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.) 

Nézze meg a teljes listát itt!

(forrás: NEFMI, MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink