hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Tiltakozás után beletörődés

 Nem rengette meg a szakrendelők életét, és a betegek körében sem okozott problémát a csaknem másfél évvel ezelőtt bevezetett, úgynevezett „ötperces szabály”. Némi változtatást azonban még az egészségbiztosító szerint is célszerű lenne végrehajtani.

 „Életszerűtlen”, „marhaság”, „vad dolog” – ilyen és hasonló kritikákat kapott tavaly az akkor még új egészségügyi kormányzatnak az az elhatározása, hogy kiköti: átlagosan legalább öt percet kell fordítani egy betegre a szakrendelőkben. A szabályt 2006. júliusában hatályba léptették – és szépen lassan elfogadottá vált. Nincsenek már a jogszabállyal szemben „nyíltszíni” tiltakozások, és elfogadottságát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai is megerősítik.
  Molnár Attilától, az OEP főosztályvezető- helyettesétől megtudtuk: míg a kezdeti időszakban összességében a havi finanszírozási összeg – jelenleg ez körülbelül 6 milliárd forint – 4-5 százalékát is levonták a rendelőktől az „ötperces szabály” áthágása miatt, addig ma ez az elvonás alig 1 százalék. (A szabály betartását úgy ellenőrzik, hogy a rendelési órákat elosztják a jelentett betegek számával, és azok kezelését, akik nem férhettek be a rendelési időbe, nem finanszírozza az OEP. Az öt percekre osztott rendelési időből az következik, hogy egy óra alatt legfeljebb 12, a hatórás rendelési időben pedig legfeljebb 72 beteget láthatnak el.)
  Míg másfél évvel ezelőtt a Magyar Orvosi Kamara, annak Háziorvosi Szekciója, a Magyar Kórházszövetség és számos orvos a jogszabály eltörléséért kardoskodott, addig – köszönhetően az azóta hatályba lépett rendeleteknek és törvényeknek – ma ez talán a legkevésbé bírált rendelkezés. 2006 közepén mi is úgy véltük: talán nem lesz hosszú életű az „ötperces szabály”, ami miatt akkor a szakmai szervezetek egyeztetést kezdeményeztek a szaktárcával.
   A Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg-szakellátási Szövetséghez nem érkezett panasz a rendelkezés miatt, amelynek életszerűségét hiányolta leginkább a szövetség elnöke. Dr. Varga Imre korábban úgy nyilatkozott lapunknak: „Van, akinek elegendő két perc – jól ismert kontrollos beteg –, mert csak receptre van szüksége, de van, akire rá kell szánnom az egész délelőttöt.”
  A szabály betartása azonban – különösen a vizitdíj bevezetése óta –, már nem okoz kapacitásproblémát. A vizitdíj nyomán ugyanis jelentősen, csaknem 20 százalékkal csökkent az ellátott esetek száma – vagyis egy-egy betegre valóban van öt perce az orvosnak – mondta Molnár Attila, aki szerint a szakrendelők is jobban szervezik a munkát, mint korábban.
  Az orvosok továbbra is kifogásolják, hogy a jogszabály nem tesz különbséget a különféle rendelések között, miközben eltérő ideig kezelnek egy beteget például az urológián vagy a szemészeten. A Medicina 2000 Szövetség már hét évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy – nem ötperces intervallumban – a rendelők minőségi mutatójaként készüljön rendszeres jelentés az egy betegre jutó rendelési időről, így az azonos rendelések szakmák szerint összehasonlíthatók lennének. Ezt lényegében az OEP főosztályvezetője is támogatná. Szerinte az egyetlen dolog, amin valóban érdemes lenne változtatni az „ötperces szabályban”, az a szakmánként eltérő időkorlátok bevezetése. Az eddigi tapasztalatok alapján szigorítást azonban semmiképpen sem javasol az egészségbiztosító.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés