hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Tíz kórház kapott plusz juttatást

Az egészségügyért felelős tárca sürgősségi szempontok alapján osztott szét tíz kórháznak 14 és 160 millió forint közötti többletpénzt a napokban.  

A fekvőbeteg-ellátás területén azon fővárosi intézmények baleseti osztályai juthatnak így minimális többletforráshoz, amelyek rendszeresen kiemelt többletmunkát végeztek a jelentős fővárosi rendezvények alkalmával (pl. az augusztus 20-ai ünnepségen készenlét biztosítása), annak ellenére, hogy ellentételezést sohasem kaptak e munkájukért. A fentiek figyelembevételével a fővárosi ellátásban játszott szerepük alapján 5 budapesti intézmény jutott többletforráshoz: a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, a Fővárosi Önkormányzat Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet,  a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ.

A Csurgói Kistérségben (Somogy megye 18 települését érintően) a Kanizsai Dorottya Kórház (Zala megye) a merev régiós szabályok miatt került nehéz helyzetbe. A földrajzi adottságok miatt a területen élők évtizedek óta e kórházhoz fordultak problémáikkal, azonban ott egy ideje a területi volumen feletti, el nem számolható többletet már nem tudták vállalni. Ebben a feszült helyzetben a megörökölt probléma új, általános koncepciók mentén történő tartós megoldásáig a probléma gyors, átmeneti orvoslására van szükség.

A debreceni Kenézy Kórházat 2009-ben kötelezték - egyedül nem "súlyponti" intézményként - az ismert "targoncás tragédia" után a súlyos sérültek fogadására, és másokkal ellentétben a pluszfeladathoz semmilyen többletforrást nem kapott. Így az elmaradt finanszírozás szimbolikus kompenzálása miatt részesülhet többletforrásban. A Budai Irgalmasrendi Kórház írásbeli kérését mérlegelve kap minimális akut segítséget, mivel több hónapja méltánytalanul nehéz helyzetben látja el munkáját.

A járóbeteg-szakellátás területén csupán két kórház fordult írásban többletigényével: a tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szent Borbála Kórháza és a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. kérte a tárca segítségét.

(forrás: NEFMI)

cimkék

hirdetés

Könyveink