2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Több ezer cseh orvos mondott fel az alacsony bérek miatt

Több mint 3500 csehországi orvos, a kórházban dolgozók 80 százaléka mondta fel eddig munkaszerződését kórházában az alacsony bérek miatt.

A "Köszönjük, távozunk" elnevezésű szakszervezeti akció keretében az orvosok azt akarják, hogy átlagfizetésük a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

"Eddig 3513 orvos mondta fel munkaszerződését az összesen mintegy 16 ezer kórházi orvos közül. A mintegy 200 csehországi kórházból 78-at érintenek a felmondások. A Vysocina régióban a kórházi orvosok 80 százaléka közölte távozási szándékát kórháza vezetésével" - tájékoztatott hétfőn az orvosi szakszervezet Prágában.

Több mint 4000 csehországi orvos írta alá november végén azt a nyilatkozatot, melyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy felmondanak, amennyiben nem emelik a fizetésüket.

Korábban, amikor az orvosok az elvándorlás veszélyeire hívták fel a figyelmet, az egészségügyi minisztérium még nem igen hitt abban, hogy a tiltakozók valóra is váltják fenyegetésüket. Az október végi adatok alapján a minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: "Kellemetlen lenne, de nem katasztrófa. Lehet, hogy a nem sürgős esetek ellátásara többet kell majd várni. Nem hinnénk, hogy ez a 3500 orvos tényleg elmegy ."

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink