hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Elszaladtak a gyógyszerkiadások

Többlet az egészségbiztosítónál

Májusban ismét többlettel zárt az Egészségbiztosítási Alap, melynek köszönhetően az összesített egyenleg már 10 milliárd forintos pluszt mutat az egész évre előirányzott 37 milliárdos deficittel szemben – írja a napi.hu.

Májusban 3,4 milliárd forintos többlettel zárt az Egészségbiztosítási Alap, ezzel már sorozatban a negyedik hónapban jött össze szufficites egyenleg az E-Alapban. Május végére így összesen 9,9 milliárdos többlet halmozódott fel az egészségügyi kasszában – írja a lap.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által közzétett részletes adatok szerint a bevételek oldalán a járulékbevételeknél van enyhe elmaradás az előirányzathoz képest, a költségvetési hozzájárulások a terveknek megfelelően érkeznek a kasszába, míg az egyéb bevételek jelentősen meghaladják a várakozásokat. Ennek hátterében az áll, hogy

- egyrészt a gyógyszergyártók és forgalmazók az időarányosan előirányzottnál lényegesen többet fizettek be a költségvetésbe: 41 milliárd forintot az egész évre betervezett 52 milliárdból. A szerződés szerinti befizetések május végéig 14 milliárdot tettek ki (itt az éves előirányzat 16 milliárd), míg a további terhek 26 milliárd forintra rúgtak (itt az éves előirányzat 36 milliárd forint). Ezekre szükség is van, mert jelentős túlköltést mutat a gyógyszerkassza.
- 5 hónap alatt az egész évre tervezett 24 milliárd forintos baleseti adóbevétel 60%-a, 14,5 milliárd forint teljesült, ez 20 százalékkal haladja meg az időarányos előirányzatot

Nem hozza viszont a várt bevételeket a népegészségügyi termékadó az első 5 hónap adatai alapján. Május végéig ugyanis 7,4 milliárd forint folyt be az E-Alapba, ami egymilliárddal alacsonyabb az időarányos tervnél.

A kiadások oldalán a pénzbeli ellátások kiadásai a vártnak megfelelően teljesültek, ezek közül viszont kiemelkednek a táppénzkiadások: 5 hónap alatt 7 milliárd forinttal kisebb volt, mint az időarányos előirányzat. A természetbeni ellátásokon belül a gyógyító-megelőző ellátások elmaradtak az előirányzattól, a gyógyszertámogatás viszont még mindig meghaladja az előirányzatot.

Gyógyszertámogatásra májusban 26,9 milliárdot költött a költségvetés, összesen 135 milliárdnál jár az első 5 hónap után. Az időarányos előirányzatot ez 19 milliárd forinttal haladja meg. Az egész éves előirányzat 49%-a teljesült, ami kiemelkedő a korábbi évekhez képest.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink