2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tömegesen hagyják el Romániát az egészségügyi dolgozók

Komoly hiány lépett fel szakorvosokból a romániai kórházakban - írta szerdán a romániai magyar sajtó.

A Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok terjedelmes tudósításban számolnak be az orvosok és az ápolók exodusáról, amely a következő időszakban felerősödhet a kormány megszorító intézkedései miatt. A közalkalmazottak bérét ugyanis júliustól 25 százalékkal csökkentette a bukaresti kabinet.

orvosok a nagyvilagbanMagyarország vonzó

Romániából az Európai Uniós csatlakozás óta szinte tömegesen vándorolnak nyugatra az orvosok, elsősorban azért, mert már Magyarországon is a többszörösét keresi egy kezdő vagy egy gyakorló orvos, mint otthon. Rácz Éva, Cseke Attila egészségügyi miniszter tanácsadója elmondta, a román egészségügyi minisztérium 2007 óta 8331 olyan igazolást adott ki a román orvosoknak, amely alapján a végzettségüket külföldön is elismerik.

Az elhagyott állásokat egy két évvel ezelőtti kormányrendelet alapján zárolni kell. Éppúgy, mint a többi közintézményben, a kórházakban is csak akkor lehet egy új alkalmazottat felvenni, ha már hét állás megüresedett. Rácz Éva azt mondja, az egészségügyi tárca megpróbálja elérni, hogy a jövő évtől legalább az egészségügyben ne legyen kötelező ezt a kitételt alkalmazni, hiszen ebben az ütemben hamarosan már nem fogják tudni ellátni a betegeket. Ott, ahol nincs orvos, újat alkalmazni pedig nem lehet, az egészségügyi intézmény nem köthet szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, és csak pénzért láthatja el a betegeket

A szaktárca szerint az elvándorlás miatt súlyos orvoshiány még nem alakult ki Romániában, a szakorvoshiány viszont komoly, hiszen a radiológiát, az aneszteziológiát és az intenzív ellátást nagyon kevés gyakorló orvos választja szakirányként.

Nyolc orvosból öt felmondott

Drámai orvoshiány alakult ki például Sepsiszentgyörgyön a Fogolyán Kristóf Kórházban, amelynek a sürgősségi osztályán az elmúlt napokban nyolc orvos közül öt mondott fel. A fizetések csökkenése mellett az orvosok felmondásának kiváltó oka a túlterheltség volt. A romániai orvosok elsősorban Angliában, Franciaországban és Németországban kezdenek új életet.

Láng László szatmárnémeti háziorvos szerint a külföldre távozó egészségügyi dolgozókat nemcsak a pénz motiválja, hanem az érvényesülés lehetőségének és szakmai továbbképzésnek a hiánya a romániai egészségügyi rendszerben. Jelenleg egy gyakorló orvos Romániában 800 lejt keres (200 euró), Magyarországon azonban akár a négy-ötszörösét is megkeresheti, Nyugat-Európában ez az összeg a 4 ezer eurót is elérheti.

Az orvosok és ápolók elvándorlásának a jelenségére hívta fel figyelmet Viorel Radulescu, a Román Orvosi Kamara főtitkára, aki szerint miközben Romániában csökkentették az amúgy sem magas közalkalmazotti béreket, Nyugat-Európában egy orvos tízszer, egy asszisztens akár tizennégyszer többet kereshet úgy, hogy jobb munkakörülmények között, kevesebbet dolgozik. Az orvosi kamara felméréséből kiderül, hogy az intenzív terápián, a sürgősségi ellátásban, a diabetológián és belgyógyászaton, a kardiológián és a sebészeten vált akuttá a szakemberhiány.

(forrás: MTI, kronika.ro)
hirdetés

Könyveink