hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Topolánszky távozik a Drogmegelőzési Intézettől

Közös megegyezéssel távozik posztjáról Topolánszky Ákos,a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese.

Javaslatára a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCSSZI) főigazgatója 2011. február elsejétől ideiglenesen Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter szakorvos-mentálhigiénés szakembert bízta meg.

A Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetésére az NCSSZI főigazgatója pályázatot ír ki.

Topolánszky Ákos

Topolánszky Ákos 1960. július 18-án született Budapesten. A teológiai és lelkészképesítő diploma megszerzése után az ELTE Szociológia Intézetében szociológia-szociálpolitika szakon szerzett kitüntetéses diplomát. A drogproblémákkal küzdők terápiájával 1978 óta foglalkozik.

Számos képzésen vett részt Svájcban, Németországban, Olaszországban és itthon. Jelen volt a megelőzéssel és egészségfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységekben, a drogmegelőzés szakmai és módszertani megalapozásában.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkáraként 1999-2003-ig feladata volt a kábítószer-ellenes nemzeti stratégia kidolgozása és elfogadtatása, melynek hangsúlya a megelőzésre, valamint a közösségi politikák kialakítására esik. 2001-ben, a helyettes államtitkárként vett részt Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megalakításában és az intézet programjának kidolgozásában. A kábítószerügyi egyeztető fórumok megalapítása és működésük elősegítése, monitorozása és értékelése szintén az intézet feladata volt.

A Renascor Első Magán Pszichiátriai és Addiktológiai Egészségközpont fejlesztési igazgatójaként dolgozott 2005-ben, majd Göncz Kinga akkori ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter nevezte ki a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megbízott igazgatójának, 2006-tól az Intézet igazgató-helyettese.

Topolánszky később a minisztériumban töltött éveiről a HVG-nek nyilatkozva azt mondta: az akkor közigazgatási államtitkárként dolgozó Szilvásy bevezette a közigazgatási double checking, a kettős ellenőrzés rendszerét. Ekkor jött létre a GYISM-ben a pályázati pénzek elosztásának "előzsűrije". Ezt Szilvásy legközelebbi munkatársai, az úttörőszövetség egykori funkcionáriusai végezték, akiket ő mindenhová magával visz. Két emblematikus figurája ennek a csapatnak Rákosi Ferenc és Alács Tibor, akik már akkor is a minisztérium legjobban fizetett politikai tanácsadóiként cenzúrázták - tehát nem köztisztviselőként belülről, hanem politikai megbízottként kívülről - a szakmai helyettes államtitkárok munkáját és döntéseit".

Az interjúban Topolánszky beszámolt arról, hogy Rákosi és Alács "egy támogatási szerződés elkészítését megelőzően, már a gondolat megszületésekor előzsűrizték a szakmai vezetők döntéseit, engedélyezték, hogy egy támogatási igényt egyáltalán megtárgyaljanak-e, vagy eleve utasítsanak el. Ez a nagyon aggályos működési mód gyakorlatilag gúzsba kötötte a szakmai munkát, és bevezette az alapvető bizalmatlanság intézményét".

Rákosi Ferenc és Alács Tibor az interjú után személyiségi jogi pert indítottak az újsággal és Topolánszky Ákossal szemben, ám elvesztették azt.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink