hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Ugrásszerűen megnőtt a madármérgezések száma

Az utóbbi három évben ugrásszerűen megnőtt a mérgezésben elpusztult fokozottan védett ragadozó madarak száma. A felderített esetekben a bajt mindig az illegálisan használt növényvédőszerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak a csaliként kihelyezett állattetemekbe - olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján.

Legutóbb tavaly novemberben találtak legyengült rétisast a Baranya megyei Drávasztárán. A madár a gondos ápolás ellenére elpusztult. Az állategészségügyi intézetben végzett vizsgálatok megállapították, hogy a sas egy növényvédőszertől (karbofurán-mérgezésben) hullott el. Ez volt az első olyan eset a megyében, amikor bizonyítható volt, hogy ez a szer okozta a madárpusztulást.
Horváth Márton, az MME Ragadozómadár-védelmi munkatársa az MTI-nek elmondta: 2008. december 13-án lépett életbe a karbofurán-tilalom az Európai Unió területén. Ez azt jelenti, hogy az erős méregnek minősülő növényvédőszer felhasználása, forgalmazása és tárolása is illegális. Akinél ilyet találnak, az két év börtönbüntetést kaphat.
"Nem számítunk arra, hogy a tilalommal rögtön el fog tűnni ez a szer a forgalomból, de felhasználása jelentősen csökkenni fog. Angliai tapasztalat, hogy a karbofurán betiltása után körülbelül tíz évvel került ki a kereskedelmi forgalomból ez a veszélyes anyag" - tette hozzá Horváth Márton.
A karbofuránt a tilalom előtt engedéllyel lehetett beszerezni Magyarországon, főként talajfertőtlenítésre használták. Sokan azonban szándékosan tették ezt a szert csaliként kihelyezett állattetemekbe. A mérgezést elkövetők a legtöbb esetben az apróvad- vagy háziállat-állományukat féltették a vadon élő ragadozóktól, és ezért nyúltak illegális eszközhöz. A célpontok legtöbb esetben nem a sasok, hanem rókák, varjúfélék voltak, azonban a mérgezés nem szelektív, így válhattak áldozattá a ragadozó vagy dögevő életmódú állatok is.
Magyarországon 2006 áprilisa óta eddig 35 parlagi sas, 28 rétisas és 1 szirti sas került kézre mérgezési tünetekkel. A parlagi sasok esetében a legkritikusabb a helyzet, mivel az Európai Uniós állomány 60 százaléka Magyarországon költ, és a megtalált 35 példány az egész idei uniós szaporulat ötödét teszi ki - áll a Magyar Madártani Egyesület weboldalán.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés