hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új, betegséget terjesztő szúnyogfajok Európában

Olyan új betegségek jelentek meg Európában, hazánkban is, amelyek korábban soha nem fordultak elő ezen a tájon. Minden bizonnyal a klímaváltozás a felelős azért, hogy ma már afrikaiként ismert betegségekkel is számolnunk kell.

A tigrisszúnyog európai megjelenése alapvetően kereskedelmi folyamatokkal függ össze (egy részük a tengeren, autógumi-szállítmányokkal érkezik), ám az, hogy kontinensünk nyugati felén is képes szaporodni, nagy valószínűséggel a felmelegedéssel függ össze.

Németországban, Hollandiában és Olaszországban már jelen van, onnan kelet felé halad, és fertőz is – Észak-Olaszországban már egy kisebb, 200 embert érintő Chikungunya-járványt is okozott. Ez a betegség influenzaszerű tünetekkel jár, de a nálunk szokásos szezonális influenzánál súlyosabb, és általában erős ízületi fájdalom kíséri. Magyarországhoz legközelebb a Vajdaságban, Újvidéken észlelték.

A másik veszélyes jövevény a homoki szúnyog: a Földközi-tenger medencéjében honos, az általa terjesztett, elsősorban a kisgyermekek és a legyengült immunrendszerűek számára veszélyes – a nehéz felismerés miatt nemritkán halálos – leishmaniázis eddig legfeljebb alkalmi, behurcolt betegségként jelent meg Európa közepén, mostanában azonban már terjedni is képes.Ez a betegség már Magyarország délnyugati csücskében is felbukkant.

Akárcsak a fenti új betegségeket, a klímaváltozásnak, a felmelegedésnek „köszönhetjük” a nyugat-nílusi vírus veszélyének erőteljes fokozódását. A kórokozó nálunk 2007-ben jelent meg először emberen. A kutatók szerint valószínűleg nálunk is, akárcsak eredeti élőhelyén, több szúnyogfaj terjeszti.

A nyugat-nílusi vírus enyhébb esetben influenzaszerű tüneteket, néha azonban agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó betegséget okoz. A fertőzés gyorsuló ütemben terjed, amit szintén csak a klímaváltozással hoznak összefüggésbe, ugyanis erősen hőmérsékletfüggő, hogy a szúnyogba került vírus ott mennyi idő alatt szaporodik el.

Hargitai Miklós
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink