hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségipar

Új influenza – fel kell futtatni a generikus gyógyszergyártást

A pénzszűkében lévő, nagy népességű fejlődő országok számára egyedül a generikus készítmények gyártásának felfuttatása jelenthet megoldást az új influenza kezelésére, ágazati elemzők szerint.

A generikus változatot könnyedén – és jóval olcsóbban – gyárthatnák olyan feltörekvő országokban, mint India. A svájci Roche cég által gyártott Tamiflu megfelelő időben való alkalmazás esetén hatásos lehet a kezelésben, a gyógyszer azonban sokba kerül: egy kúra körülbelül 100 dollárba, miközben India vezető gyógyszeripari csoportja, a Cipla, állítása szerint, 12 dollárért tudni előállítani a generikus változatot.
A Tamiflu szabadalmi oltalom alatt áll, ám a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai lehetővé teszik, hogy a szegény országok válságos egészségügyi helyzetben megkerülhessék a szabadalmi védettséget.
Az indiai cégnél hétfőn azt közölték, hogy néhány héten belül másfél millió kezelésre elegendő Tamiflu utánzatot tudnának gyártani, de ennél jóval több előállítására is képesek lennének, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elkötelezné magát az ügy mellett, amit a szervezet – bírálói szerint – egyelőre vonakodik megtenni.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink