hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Új kórház a Nagyvárad térnél?

Egy Nagyvárad térre tervezett, nyolcszáz ágyas vadonatúj épület adja majd a dél-pesti szuperkórház gerincét – értesült a Magyar Idők.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, illetve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) bázisán valósulhat meg a dél-pesti egészségügyi centrum – erről még júliusban döntött a kormány az Egészséges Budapestért program előkészítéséről szóló határozatában. 

Vályi-Nagy István főigazgató és Müller Péter orvosigazgató tájékoztatása szerint a tervek szerint a centrumkórház új épületében lesz majd az a sürgősségi központ, ahová minden sürgősségi ellátást igénylő új beteg bekerül, és ahonnan aztán az elsődleges ellátást követően a szükséges további terápia érdekében továbbirányítják majd őket. Az ilyen, „egykapus” sürgősségi rendszer ma már minden modern kórházban alapkövetelmény. S hogy a súlyos állapotú, azonnali vizsgálatokra vagy beavatkozásokra szoruló betegeket innen ne kelljen még csak másik épületbe sem átvinni, az új tömbbe telepítik az összes képalkotó diagnosztikai egységet a röntgentől a CT-n át az MR-ig, itt lesznek a műtők, a központi intenzív, valamint az olyan speciális ellátások, mint a csontvelő-transzplantáció, a hematológia, az infektológia. Itt fogadják majd a stroke-betegeket, és a Fiu­mei útról a most még a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Baleseti Intézet is az új épületbe kerül, mert ez lesz az egyik alapja a sürgősségi ellátásnak. A beruházás során elsődleges szempont, hogy az épületek újonnan kialakított energetikai rendszerei innovatív, megújuló energiaforrások felhasználásával működjenek. Számtalan fejlesztést vezetnek be a szakmai ellátás területén is, a kórház vezetői elkötelezettek például a legmagasabb szintű alapvetően új szolgáltatásokat nyújtó, úgynevezett Smart Hospital informatikai rendszer kialakítása mellett, mely tovább javíthatja a betegek komfortérzetét és az ellátás gyorsaságát is tovább növelheti.

A leendő dél-pesti centrum már ma is meglévő kórházépületeit is felújítják ugyanakkor, ami – tekintettel arra, hogy közben is el kell látni a betegeket – nem lehetséges egyszerre, csak fokozatosan. Hogy a rekonstrukciókkal és az új tömb építésével együtt mikorra valósulhat meg a Nagyvárad téren a szuperkórházprojekt, több mindentől függ – mondja a főigazgató. A szakmai terv készen van, elkezdődött a műszaki, építészeti, orvostechnológiai szükséglet felmérése, készülnek az előszámítások – összességében egy több tíz milliárd forintos beruházásról van szó –, a végleges és konkrét terveket március végére kell letenni a kormány asztalára, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink