hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Új sürgősségi osztály Hódmezővásárhelyen

Európai uniós támogatással új sürgősségi osztályt alakítottak ki a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben, a csütörtökön átadott egység napi hatvan beteg fogadására képes.

Lázár János, a város fideszes polgármestere az átadóünnepségen emlékeztetett arra, 2007 februárjában tizenötezer hódmezővásárhelyi polgár – pártállástól függetlenül – tiltakozott a város utcáin a kórház megszüntetése ellen. A kormány akkor szembemenve a valóssággal, a közösség érdekével, megszüntette a kórházban a sürgősségi ellátást. Az ennek következményeként kialakult káosz Hajdu Imre mindszenti lakos életébe került – fogalmazott a polgármester.

Az új osztály átadása a városban és a kórház ellátási körzetében élő összesen 60 ezer ember számára teremt biztonságot. Az eddig Szegedre kerülő betegek 80 százalékát helyben láthatják el – tudatta Lázár János.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus hangsúlyozta, öt éve senki sem a változások szükségszerűségét, hanem azok előkészítetlenségét és irányát vitatta. Óriási a mai kormány felelőssége, hogy az előző, sikertelen egészségügyi átszervezés után, miként alakítja át az ellátórendszert – tette hozzá.

Nem lehet politikai alapon meghatározni, egy kórházban milyen ellátás legyen, azt kell megvizsgálni, mire van szüksége az embereknek, s ebből az orvosok mit tudnak megvalósítani. Szakmai kompromisszumoknak kell születnie, végre le kell zárni egy harmincéves átalakítási folyamatot – mondta Lázár János. A politikus rámutatott: a magyar egészségügy problémáit az itt dolgozók egzisztenciális helyzetének stabilizálása nélkül nem lehet megoldani, de húsz év nélkülözését nem lehet egy esztendő alatt bepótolni. A polgármester szerint komoly probléma, hogy az egészség megőrzésére keveset fordítanak Magyarországon. Ezért példaértékű a Hódmezővásárhelyen elindult program, amely eredményeként többek között a szűréseken résztvevők aránya a városban kétszerese az országos átlagnak.

Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója elmondta, az új osztályra érkező páciensek azonnal és a legmagasabb szakmai színvonalon kaphatnak helyben ellátást.
Egy üres mosodaépület átalakításával, 280 millió forintból létrehozott osztályon három vizsgálót alakítottak ki, a súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegeket pedig a sokktalanítóban látják majd el. Az osztály hatágyas kórterme mellett rendelkezésre áll két egyágyas elkülönítő szoba is, ahol a betegek 24 órás megfigyelésére nyílik lehetőség.
Az osztályon – amely hétfőtől fogadja a betegeket - két orvos, három asszisztens és két adminisztratív munkatárs várja a pácienseket az év minden napján 24 órában.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink