hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Tudomány

Új típusú idegsejtvédő szer?

Amerikai kutatók olyan anyagra bukkantak, melynek hatása utánozza az agy egyik saját növekedési faktorának hatását, és számos neurológiai betegség állati modelljében megvédte az idegsejteket a károsodástól.
A 7,8-dihidroxiflavon a flavonoidok családjának tagja, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a gyümölcsökben és a zölsdségekben. Szelektív hatása reményt kelt, hogy az agyat védő gyógyszerek egy új csoportjának lehet majd a kiindulópontja. Az erre vonatkozó vizsgálatot a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) eheti online száma közölte, és beszámolt róla az EurekAlert is.
 
Keqiang Ye, az Emory Egyetem orvoskarának docense és munkatársai olyan anyagot kerestek, amely utánozni tudja az agyi eredetű neurotrof faktor (BDNF, brain-derived neurotrophic factor) nevű fehérjének a hatását.  „A BDNF idegsejtvédő hatását nagyon részletesen tanulmányozták számos betegségben, például amiotrófiás laterálszklerózisban, Parkinson-kórban és Alzheimer-kórban. A problémát a szállítása jelenti, ugyanis fehérje lévén, nem tud áthatolni a vér-agy gáton, emellett gyorsan lebomlik” – mondta dr. Ye.
 
Sung-Wuk Jang, a közlemény első szerzője kémiai anyagok hosszú sorát nézte át, hogy olyat találjon, amely stimulálni tudja az idegsejtek felszínén levő valamelyik olyan fehérjét, amelyhez a BDNF kötődik. Sikerült kimutatnia, hogy a 7,8-dihidroxiflavon ugyanúgy hat, mint a BDNF: összekapcsol két sejtfelszíni tirozinkináz receptor B (TrkB) molekulát, és ez lehetővé teszi a neuronok életbenmaradását. Ráadásul, a testbe juttatva is kifejti hatását az agyra, ami azt jelenti, hogy átjut a vér-agy gáton.
 
Három kóros állapotban mutatták ki, hogy az állatokban a 7,8-dihidroxiflavon részben megakadályozza az idegsejtek pusztulását:
– görcsrohamokban, káinsavval kezelt egerekben;
– stroke-ban, amelyet egerekben egy agyi ér elzárásával hoztak létre;
– Parkinson-kórban, amelyet egerekben olyan méreggel váltottak ki, amely ugyanazokat a sejteket pusztítja el, amelyek Parkinson-kórban is elhalnak.
 
A 7,8-dihidroxiflavon a természetben előforduló antioxidánsok közé tartozik. Az állatokon végzett kísérletekben krónikus toxicitása nagyon csekély volt. A BDNF-nek azonban klinikai vizsgálatokban voltak mellékhatásai: a szenzoros működések megváltozása, súlycsökkenés vagy hányinger.
 
A további szűrővizsgálatok során dr. Ye és munkatársai több olyan flavonoidot találtak, amelynek hatásai hasonlítottak a 7,8-dihidroxiflavon hatásaihoz, sőt olyanok is voltak köztük, amelyek aktivitása többszöröse volt a 7,8-dihidroxiflavonénak. A következő lépés ezek vizsgálata lesz, hogy kiválaszthassák a legjobb profilú szert, amely aktív, stabil és nem toxikus.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink