hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Újabb ötlet a háziorvosi praxisok átszervezésére

A King’s Fund kutatóintézet jelentését ismerteti az eski.hu, ami angol alapellátás újabb átszervezését javasolja, s abból „családgondozó hálózatokat” hozna létre.

A King’s Fund jelentés középpontjában az a javaslat áll, hogy 4-25 háziorvosi praxis álljon össze és hozzon létre egy szövetséget 25 000-100 000 ember lefedésével. Ezek a szövetségek képeznék a „családgondozó hálózatok” központját. A szövetségek költségvetése lakosságszámon alapulna, azonban a pénz az NHS England helyi területi csoportoktól és nem a 2013-as átszervezések eredményeképpen létrejövő klinikai szolgáltatás-vásárló csoportoktól (CCG) jönne – melyeket éppen azzal a szándékkal hoztak létre, hogy a háziorvosok legyenek az egészségügy irányítói.

Chaand Nagpaul, a Brit Orvosszövetség háziorvosi bizottságának elnöke ellene van egy újabb átszervezésnek, miután nemrégen történt már egy időigényes és költséges átalakítás a háziorvosi ellátásban. Nagpaul kétségbe vonja, hogy a háziorvosi szerződés megváltoztatása előnnyel járna a betegek számára. A jelenlegi szerződés országosan jóváhagyott ellátási standardokat juttat érvényre, miközben rugalmasságot tesz lehetővé a praxisok számára, hogy a helyi közösség igényeihez igazítsák a szolgáltatásaikat. A King’s Fund alternatívája a háziorvosi szolgáltatásokat szélesebb szolgáltatás-vásárlási költségvetésbe foglalná bele, amely megnehezítené az országos standardok garantálását és meggátolná a praxisokat a szolgáltatások önálló menedzselésébenolvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink