hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

Újabb viták Németországban az influenza elleni oltóanyagról

Másfél héttel az új típusú influenza elleni tömeges védőoltások megkezdése előtt Németországban tovább éleződnek a viták az oltóanyagról.
A feltételezett mellékhatásokkal kapcsolatos kockázatokat közvetve az egészségügyi minisztérium is elismerte és egy csütörtöki közleményében bejelentette, hogy a terhes nők számára a védőoltást egyelőre csakis orvosi tanácsra, gyermekek számára pedig csökkentett dózisban ajánlja. Előzőleg több orvosi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a lehetséges mellékhatások mindenekelőtt a terhes nők, illetve a gyermekek számára jelentenek kockázatot.

Németországban a lakosság oltásához a hatóságok a GlaxoSmithKline Pandemrix nevű készítménye mellett döntöttek, és ebből 50 millió adagot rendeltek. Az eredeti terv szerint a védőoltások a különösen veszélyeztetett lakossági csoportok – a terhes nők, a krónikus betegek és az orvosi személyzet – esetében október 26-án kezdődnek.

Az oltóanyag feltételezett mellékhatásai miatt azonban a tömeges oltások megkezdésének közeledtével a vita egyre élesebb Németországban. Több tartományi orvosi kamara, illetve más egészségügyi szervezet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szérummal kapcsolatban túl sok a bizonytalanság és ebből fakadóan a kockázat is. A szakértők körében különösen egy adalékanyag vitatott, amelyet Európában azzal a céllal vegyítenek az oltóanyaggal, hogy annak hatását erősítsék. Az adalékanyag fantázianeve  AS03, és szkvalént, DL-α-tokoferolt és poliszorbát 80-at tartalmaz.

Német értesülések szerint az Egyesült Államokban és Ausztráliában nem használják ezt az „oltáserősítő” hatású anyagot, amely a leginkább felelős a különböző mellékhatásokért, amelyek között a szakértők eddig elősorban az oltás helyén jelentkező duzzanatot és fájdalmat, továbbá a fejfájást és a végtagok fájdalmát említették. E mellékhatások a gyógyszer alkalmazási előirata szerint is nagyon gyakoriak, azaz a beoltottak több mint 10 százalékában fordulnak elő. Nagyon gyakori az előirat szerint ezeken kívül még a láz és a fáradtság is.
 
Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a hivatalos hatóságok most arra törekszenek, hogy elsősorban a terhes nők, de a gyermekek számára is a gyártótól olyan szérumot szerezzenek be, amely a szóban forgó adalékot nem tartalmazza. A minisztérium egyidejűleg azt ajánlotta, hogy a terhes anyák addig csakis az orvossal való konzultáció után oltassák be magukat, a gyermekek esetében pedig csökkentett dózist alkalmazzanak.

A viták ellenére a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet ismét nyomatékosan ajánlotta a védőoltást. Az intézet legújabb állásfoglalásában elismerte, hogy az országban – a szokványos influenzához képest – eddig viszonylag kevesen, mintegy 23 ezren fertőződtek meg a H1N1 vírussal, és a megbetegedések meglehetősen enyhe lefolyásúak voltak. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az őszi-téli időszakban a fertőzések ugrásszerű növekedése várható, s egyáltalán nem kizárt, hogy súlyosabb lefolyású megbetegedéssel kell számolni. Az új influenzavírus mindenekelőtt a fiatalabbakat támadhatja meg.

Pietsch Lajos, MTI; EMEA

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés