hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újra vizsgálják a mindszenti beteg halálának ügyét

Új vizsgálatot kezdeményez a 2007. április 6-án elhunyt mindszenti beteg halálának ügyében Réthelyi Miklósminiszter annak érdekében, hogy végre sikerüljön tisztázni az eset körülményeit és a szakmai felelősség kérdését. 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője ezt annak kapcsán közölte, hogy Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester írásbeli kérdéssel fordult hozzá.

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat szóvivőjének tájékoztatása szerint a miniszter válaszában leszögezte: a 2006-ban megkezdődött egészségügyi reformkísérlet 2007 áprilisától a betegbeutalási rendben is nehezen követhető és anomáliákkal teli változásokat hozott.

A miniszter Lázár János levele kapcsán a mindszenti beteg ügyéről írásos tájékoztatást kért az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új vezetőjétől. A beszámoló több ponton is másként értékeli a férfi halálát és a mentés körülményeit, mint az esetet közvetlenül követő vizsgálat, ezért Réthelyi Miklós úgy döntött, hogy új vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

A tárcavezető válaszában kitért arra is, hogy az OMSZ élére szeptember 15-én kinevezett új főigazgató, Mártai István pályázati anyagában kiemelten foglalkozik a mentésirányítás jelenlegi helyzetével, problémáival és a megoldási lehetőségekkel.

2007. április 6-án egy 67 esztendős mindszenti férfi meghalt Hódmezővásárhely és Szentes között az őt szállító mentőautóban. Az országos visszhangot kiváltó eset szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje. A bíróság végül a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát marasztalta el, és első fokon 623 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Az ítélet indoklása szerint az orvos nem volt kellően körültekintő a fulladásos panaszokkal kórházba érkező beteg ellátásakor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink