2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Újrahasznált injekciós tűtől fertőződtek Dél-Kínában?

Több mint 200 hepatitisz C vírussal fertőzöttet jelentettek a dél-kínai Kungtung (Guangdong) tartomány egyik járásából csütörtökön; a szakemberek orvosi szabálytalanságra, hanyagságra gyanakszanak.

A Hojuan (Heyuan) városhoz tartozó, egymáshoz közeli településeken maguk a fertőzöttek számlálták meg önmagukat. A tartományi betegségmegelőző és -ellenőrző hivatal azt közölte a Hszinhua hírügynökséggel, hogy szakértők vizsgálják a fertőzések okát. Egyúttal arról is beszámolt, hogy még 2010 előtt fedezték fel az első eseteket és cáfolta, hogy járványról lenne szó.

A helyiek arra gyanakszanak, hogy a járási orvosi rendelőben fertőződtek meg, újrahasznált injekciós tűktől.

Tavaly novemberben több mint 160-an fertőződtek meg hepatitisz C vírussal egy közép-kínai városban, illetve a környékén. Itt is arra a következtetésre jutottak, hogy a fertőtlenítés nélkül használt injekciós tűk okozták a bajt.

A hepatitisz C vírus többnyire fertőzött vérrel, vagy szexuális úton terjed; a fertőzés, illetve a betegség májrákkal végződhet. A legtöbb fertőzött a világon Kínában található, egyre növekvő számukat az országban körülbelül 45 millióra teszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ismert fertőzöttek száma a Földön 170 millió körül van.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink