hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Ünnepi felajánlást tett a mentőszolgálat

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója intézkedett a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról, miután nyilvánosságra került, hogy a szolgálat csak pénzért akarta biztosítani a Milla ünnepi rendezvényét – tudósít az MTI.

A hvg.hu szerdán írt arról, hogy az Országos Mentőszolgálat csak pénzért lenne hajlandó biztosítani az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) március 15-i rendezvényét. A cikk szerint erről az OMSZ főigazgatója, Mártai István levélben tájékoztatta a csoportot. A cikk szerint a főigazgató azt írta, hogy a rendezvény szervezője "egyetemlegesen felelős" a biztosításért, így amennyiben "a rendezvénybiztosítás során beteg egészségügyi intézménybe szállítása válik szükségessé", az vagy a szervezők feladata, vagy pedig az "OMSZ igazolt többletköltségét a rendezvény szervezője, és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet köteles az OMSZ számára megtéríteni". Kivételt képez a katasztrófahelyzet.

Juhász Péter, a rendezvény főszervezője a hvg.hu-nak azt mondta: abszurdnak tartja az OMSZ érvelését. Ugyanis, mint kifejtette: a tavaly márciusi és októberi megmozdulásukon is ott volt a mentőszolgálat, de akkor "eszükbe sem jutott pénzt kérni". Juhász Péter szerint el akarják lehetetleníteni a rendezvényüket azzal, hogy a szélsőjobbos fenyegetések után most az is elterjedjen: egy esetleges agresszió esetén orvosi segítség sem lesz a helyszínen.

Győrfi Pál az MTI-nek küldött reagálásban azt írta: annak érdekében, hogy az OMSZ rendezvénybiztosítási tevékenysége a mentési készenlétet ne veszélyeztesse, extra kapacitásra, plusz kocsik beállításra van szükség, amely értelemszerűen költséget is generál. A mentési rendelet és az Országos Mentőszolgálat alapító okirata értelmében a rendezvények egészségügyi biztosítása kiegészítő, térítés ellenében vállalható tevékenység - hangsúlyozta Győrfi Pál.


A hivatkozott mentési rendelet kivételt egyes kiemelt állami ünnepek esetében tesz, amelyek ellátását a szolgálat térítésmentesen végzi, azok költségét pedig az OMSZ éves költségvetése tartalmazza. Ugyanakkor egy tervezett tömegrendezvény esetében a részt vevők biztonságáért a szervező felel, vagyis a jogszabályban meghatározott mértékű egészségügyi biztosításról, valamint a költségek fedezetéről is neki kell gondoskodnia - tette hozzá.

Ha egy egészségügyi készenlét nélkül megrendezett eseményen baj történik, az OMSZ akkor is azonnal segítséget nyújt - szögezte le a szóvivő, hozzátéve, hogy a mentés minden esetben ingyenes "szolgáltatás". Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiérkező segítség nem minden esetben pótolhatja a rendezvény egészségügyi biztosításával járó azonnali beavatkozás lehetőségét és annak eredményét. A rendezvény térítésköteles egészségügyi biztosítása és a mindenkinek járó, térítésmentes, életmentő segítség tehát nem azonos fogalmak - hangsúlyozta Győrfi Pál.

Mindezek alapján az OMSZ a Milla korábbi demonstrációjához kapcsolódó előzetes megrendeléshez sem nyújthatott térítésmentes egészségügyi biztosítást, amennyiben esetleg mentésre volt szükség, biztosan térítésmentesen segítettek - írta a szóvivő. A rendezvények egészségügyi biztosítására vonatkozó árakról, valamint egyes vonatkozó jogszabályokról a mentők honlapján lehet tájékozódni - írta Győrfi Pál. [Itt érhető el a mentők honlapján ez a rész, bár itt szolgáltatási árakat nem publikálnak. A szerk.] A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyi biztosítási tevékenység "piaca" sokszereplős, vagyis egy múltbeli tömegrendezvény biztosítását sem feltétlenül az OMSZ végezte - fűzte hozzá.

Mint Győrfi Pál hangsúlyozta: az internetes közösségi hálózatokon, illetve spontán módon szerveződő demonstrációk egészségügyi biztosítása a mentőket nehéz helyzet elé állítja, hiszen sem a résztvevők száma, sem az esetleges egyéb kockázatok nem láthatóak előre. "Az ilyen esetekben felmerülő szervezői felelősség, a költségviselési kötelezettség tekintetében eltérő jogi álláspontok születtek, melyek értékelése hosszú időt vehet igénybe". Annak érdekében, hogy az ünnepi időszakban szerveződő demonstrációk részvevőinek egészségügyi biztonságát a jogvita eldőléséig se fenyegesse veszély, az OMSZ főigazgatója saját hatáskörében intézkedett a mentési kapacitás megerősítéséről, a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról - írta Győrfi Pál.

cimkék

hirdetés

Könyveink