hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Ismét változik az analóg inzulinra és a véralvadásgátlókra vonatkozó szabályozás

Kikerült a kormány honlapjára az a rendelet-ervezet, amely az analóg inzulinok és a kis molekulatömegű heparinok hozzáférésének lehetőségeit módosítja.

A javaslathoz csatolt hatásvizsgálati lap szerint mivel az 1-es típusú cukorbetegek megfelelő kezelése elsősorban analóg inzulin készítményekkel indokolt, a mintegy 17000 érintettet kiemelik a folytatólagos kezelés – tavaly bevezetett – szigorításának hatálya alól, csupán a 2-es típusú cukorbetegek további kezelésére állapítanak meg szabályokat. Egyúttal a 18 év alattiakra vonatkozó szabályt is törlik. Módosul az analóg inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegek kezelésére vonatkozó feltétel is.

A jogszabálytervezet az érintett rendelkezések három lényeges ponton történő változtatására tesz javaslatot:

1.)    A 1-es típusú cukorbetegeknél – beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is – a jogszabálytervezet szerint lehetővé válik az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítása.

2.)    A 2-es típusú cukorbetegek esetében a szabályozás rugalmasabbá válik azzal, hogy a kiemelt támogatás fenntartásához a vércukorszint meghatározására jellemző értéknek (glikált hemoglobin szint) három mérés közül két esetben szükséges a nemzetközi adatok alapján elvárt 8%-nál alacsonyabb érték elérése és megtartása. Ennek az értéknek eddig mindkét mérés esetében 8% alattinak kellett lennie. A 8%-nál alacsonyabb glikált-hemoglobin szint elérésével biztosítható a megfelelő szénhidrátanyagcsere-kontroll, amely a szövődmények kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti.

3.)    A 2-es típusú cukorbetegek esetén a tervezet módosítani kívánja továbbá azokat a rendelkezéseket is, amelyek a célérték elérésének esetleges elmaradása miatt a támogatási mérték változására vonatkoznak. A módosítás értelmében, amennyiben sikerül elérni a célértéket, a beteg számára ismét 100%-os támogatással lesz rendelhető az analóg inzulin készítmény, és ez már fél év leteltével is lehetővé válik a jelenleg előírt 1 év időtartammal szemben.

Mintegy 4500 tartós véralvadásgátló-kezelésre szoruló embert érint a másik módosítás, amely a hatásvizsgálati lap szerint a kis molekulatömegű heparinért fizetendő térítése díjak leszorítását eredményezi.

A rendeletet csütörtökig lehet véleményezni.

(forrás: kormany.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink