hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Van, akire százmilliókat költünk

Négymillió emberre szinte semmit, 22-re viszont több százmillió forintot költött tavaly a társadalombiztosító, írja az Abcúg.

Az egy főre jutó átlagos egészségügyi kiadás 2015-ben 107 ezer forint volt (némely szolgáltatásokat, például a védőnői kasszát ebbe nem számolták bele). Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy átlagérték, az összes kifizetést nézve ugyanis hatalmas különbség van aközött, hogy egyes személyek milyen mértékben veszik igénybe az OEP-szolgáltatásokat, a legtöbben például csak harmincezer forintnak megfelelő ellátást kaptak vissza a rendszertől.

Az egy főre jutó átlagos kiadások az életkorral jellemzően változnak, csecsemőkorban magasak, majd jelentősen csökkennek. A magyar kiadási görbe jellegzetessége, hogy viszonylag korán, 50 éves kor körül a magyarok elkezdik fokozottan igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. A magasabb életkorban jellemző költés az átlagos igénybevételnek körülbelül a háromszorosa, amely egyébként nem mondható túlságosan extrémnek, más országokban az idős korosztályra az összes egészségügyi kiadásból jóval nagyobb arányban költenek.

Ha területi alapon nézzük a kiadásokat, akkor a déli és keleti határok mentén, illetve az egyetemi városok környéken fordulnak a magyarok a legtöbbször orvoshoz (vagy foglalkoznak drágábban gyógyítható betegségekkel), ugyanis ezeken a helyeken a legmagasabbak a kiadások. Sokkal beszédesebb azonban a kiadások koncentrációja, magyarul az, hogy az egészségügyre költött milliárdokból kik azok a betegek, akik a leginkább részesülnek. Ebből kiderül, hogy a legtöbb pénz alig párezer ember egészségére megy el.

Hogy ezt szemléltessék, a tanulmány készítői öt csoportra osztották a tízmillió magyar biztosítottat. Minden csoportba nagyjából kétmillió ember tartozik.

  • Az első kétmillió emberből félmillióra egyáltalán nem költött tavaly pénzt az OEP, mert fel sem keresték az orvosukat.
  • Az első és a második kétmillió emberre összességében minimális forrást kellett fordítani.
  • A harmadik ötödre fordította az OEP a forrásainak 2,5 százalékát. A negyedik ötödre pedig 8,75 százalékát.
  • Azaz a tanulmány által vizsgált 1082 milliárd forint 88 százaléka kétmillió ember ellátására ment el.

Sőt, a kifizetések 32 százaléka, a legnagyobb felhasználók egy százalékának az ellátásra ment el.

A legnagyobb felhasználók tizenháromezren vannak a tízmillió biztosítottból. Az ő betegellátásukra egy év alatt több mint ötmillió forintot fizetett ki az OEP, személyenként. Ennek a körnek a felső részére azonban ennél is brutálisabb mértékben költött az állam.

  • 59 személyre több mint ötvenmillió forintot személyenként
  • 21 személyre több mint százmillió forintot személyenként
  • a legmagasabb kifizetés pedig meghaladta a 280 millió forintot.

A teljes cikk

(forrás: abcug.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés