hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Van újabb agyhártyagyulladás, de nincsen összefüggés

Újabb két fiatal került kórházba a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója miatti megbetegedés gyanújával, egyiküket jelenleg is a kórházban kezelik – jelentette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatra (ÁNTSZ) hivatkozva az MTI.

Csütörtökön egy 15 éves lány került kórházba neisseria meningitidis okozta megbetegedés gyanújával. A szervezetében kimutatták a baktériumot, a lány jelenleg kórházi kezelés alatt áll. Az ő közvetlen környezetéből ugyanezen a napon ugyanazzal a gyanúval kórházba vittek egy 16 éves beteget is. Esetében a laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki a C-típusú kórokozót - közölte az ÁNTSZ. Hozzátették: mindkettejük környezetében megtörténtek a járványügyi vizsgálatok, és a velük közeli kapcsolatba került emberek antibiotikus megelőző kezelésben részesültek.

Az ÁNTSZ kitért arra: a két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött Siófokon és Szabadifürdőn, de a Zamárdiban zajló Balaton Sound fesztiválon nem vettek részt. Közöttük és a kedden meghalt lány között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel - áll a közleményben.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos igazgatója, Némedi Mária csütörtökön az MTI-nek megerősítette, hogy kedden fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal budapesti lány az intézményükben; a lány néhány nappal a halála előtt részt vett a Balaton Sound fesztiválon. A 17 éves lány halálát C-típusú neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezés okozta. Az igazgató megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel a fesztivál óta jó pár nap eltelt, a betegség kivédhetetlen változatától ebben a körben már aligha kell tartani.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés súlyos, de ritka betegség, az utóbbi időben évente átlagosan 35-40 ilyen esetet jelentettek Magyarországon - írta az ÁNTSZ a honlapján.

Az agyhártyagyulladás tünetei lázzal, levertséggel, fejfájással kezdődnek. Idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél kezdetben gyakran hányinger, magas láz, fejfájás, levertség jelentkezik, a későbbiekben tarkómerevség, fénykerülés, eszméletvesztés. Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés