hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vas megye: életképtelen a Semmelweis-terv?

Vas megye számára elfogadhatatlanok a Semmelweis-tervben leírtak - jelentette ki Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Semmelweis-tervben "az egészségügy megmentéséről" szóló vitairatban napvilágot látott elképzelés szerint Vas megyét két részre bontanák: az egyik fele Győrhöz, a másik pedig Zalaegerszeghez tartozna mint nagytérségi ellátó központhoz.

"Olyan fokú ismerethiányra utal a tervezetben leírtak köre, amelyet abszolút nem tudunk elfogadni" - mondta Kovács Ferenc.

...talán le sem írták volna...

Közlése szerint ha a Semmelweis-terv írói ismerték volna azt a tényt, hogy a Markusovszky Kórház egy egyetemi oktatókórház, ahol rengeteg professzor és tudományos fokozattal rendelkező szakember dolgozik, akkor talán le se írták volna azt, amit papírra vetettek. Az a tudásközpont, amely részben a felsőfokú oktatáshoz csatlakozva Szombathelyen összpontosul, olyan kulcskérdése az egészségügynek, amelyre hosszú távon is alapozni lehet egy nagyon komoly egészségügyi ellátást - hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

A fideszes politikus hozzáfűzte: felelőtlenség olyan helyre vinni egy egészségügyi ellátásokat, ahol azoknak nincs meg a tudományos és tudásközpontú hátterük. Az a szakmai tudás, amely Markusovszy Kórházban megvan, a már felújított épületekkel és a korszerű műszerparkkal együtt olyan jelentős potenciát képvisel, amit a rendszerben meglévő lehetőségként inkább ki kellene használni - fűzte hozzá.

A Semmelweis-terv csak munkaanyag

Kovács Ferenc szólt arról is, hogy többen véleményezték a Semmelweis-tervet, köztük a Vas megyei országgyűlési képviselők, a vasi orvosi kamara és a kórház menedzsmentje is, ezek az egybehangzó vélemények már ott vannak az illetékes miniszter, az egészségügyért felelős államtitkár és az Országgyűlés egészségügyi bizottságának asztalán is. Mivel a terv csupán egy munkaanyag, véleménye szerint jó esély van arra, hogy a koncepció megváltozzon.

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta azt is: a Markusovszky Kórházban pályázati forrásból, jelentős önkormányzati önrészt is vállalva rövidesen elkezdődik egy 10 milliárd forint értékű beruházás, amelynek keretében 4,5 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a belgyógyászati tömböt, 1,5-2 milliárdos támogatással felújítják az onkoradiológiai tömböt és 2 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a kórház energiafelhasználását. Az említett pályázatokat már elbírálták, a támogatási szerződést hamarosan megkötik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink