hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Vasárnap az irgalmasokra emlékeznek

Március 8-a, Istenes Szent János ünnepe a keresztény szellemiségű gyógyítás napja a világban – írja megemlékező cikkében a Magyar Hírlap.

Világszerte március 8-án emlékeznek meg a keresztény szellemiségű gyógyítás fontosságáról és  az újkori betegápolás előfutáráról, a Betegápoló Irgalmasrend alapítójáról Istenes Szent Jánosról, aki 520 esztendeje született és 465 esztendeje március 8-án hunyt el – idézi fel a lap.

Magyarországon az intézményesített gyógyítás úttörői az irgalmasrendi szerzetesek voltak még a tizenhetedik században. A Betegápoló Irgalmasrendet Istenes Szent János szellemében alapították Spanyolországban, 1571-ben, Magyarországon már 1650-ben megalakult az első kórház Szepesváralján, 365 esztendővel ezelőtt. Néhány évtized múlva a történelmi Magyarország területén nyolc rendházban és ispotályban tevékenykedtek az irgalmasok, a trianoni békediktátumot megelőzően összesen 13 kórházat működtettek. A kórházakat 1950-ben államosították, az irgalmas szellemiségű gyógyítás 1990-ben kezdődhetett újra hazánkban – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink