2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

Védőoltás nélkül újra terjed a szamárköhögés

Minden huszadik gyerek, akit szülei nem oltatnak be szamárköhögés ellen, megfertőződik az erősen ragályos baktériummal – közölték amerikai kutatók egészségügyi adatok alapján készült felmérésük eredményét hétfőn.

A Pediatrics című szaklapban közzétett tanulmány szerint a pertussis vakcinájával beoltott gyerekeknek viszont mindössze két ezreléke betegszik meg szamárköhögésben. A főként gyerekeket érintő betegség fulladozó, mély köhögési rohamokkal jár, de ritkán vezet halálhoz.

Jason Glanz vizsgálatai szerint az Egyesült Államokban a vakcinák esetleges mellékhatásaitól való félelem miatt egyre több szülő döntött úgy, hogy nem oltatja be gyerekét. Ennek következtében újra elterjedhetnek olyan fertőző gyermekbetegségek, amelyek korábban gyakorlatilag eltűntek.

Glanz elmondta, hogy az immunizálás visszautasításának hatását azért éppen a szamárköhögésen tanulmányozták, mert ebből a betegségből még évi 10 ezer eset fordult elő 2007-ben az Egyesült Államokban. A diftéria, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő, rózsahimlő és gyermekbénulás sokkal kisebb esetszámmal fordul elő.

A szakemberek úgy vélik, valamiféle hamis biztonságérzet alakult ki a szülőkben, túlzottan alapoznak a „közösségi védettség” hiedelmére.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink