2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vérminta 5 fontért a szülinapi zsúrról – kizárták Wakefieldet

Kizárták a brit orvosi kamarából Andrew Wakefieldet, aki  az 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola-elleni) vakcina és az autizmus között.

Andrew Wakefield tanulmánya hatalmas vitákat váltott ki a publikáláskor, és eredményeképp az oltás 1995-ös 95 százalékos elterjedtsége 50 százalékra esett vissza a 2000-es évek elejére.

Ugyan a cikk megjelenése óta szaklapok és orvosi szövetségek folyamatosan cáfolják annak állításait, a vakcina iránti bizalom csak lassan tér vissza: bár emelkedik az oltottak száma, ez a járványok megelőzéséhez nem elég. Tavaly februári adatok szerint Angliában és Wales-ben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képest a kanyarós megbetegedések száma. 2006-ban, 14 év után először követelt halálos áldozatot a brit szigeteken – egy 13 éve fiút – a betegség.

A fegyelmi testület az indoklásban kifejtette: Wakefield és két társa "lelkiismeretlenül", "félrevezető módon" és "felelőtlenül" viselkedett kutatásai során, "szívtelen nemtörődömséget" tanúsítva a gyermekek iránt. Emlékeztettek rá, hogy az orvosnak ­– aki a tanulmány készítésekor a londoni Royal Free Hospital gasztroentorológusa volt – nem volt engedélye a kutatásra. Kiemelték, az orvos a vérmintákat fia születésnapi partijának résztvevőitől gyűjtötte be, 5 fontot fizetve minden gyermeknek, ezen a tényen később tréfálkozott is.

Az orvos jelenleg Egyesült Államokban praktizál és több hollywoodi híresség támogatását is magáénak tudhatja. Andrew Wakefield bejelentette, megfellebbezi a döntést.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink