hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vértes: Bújtatott megszorításokkal finanszírozza költekezését a kormány

A Gazdaságkutató Zrt. vezetője szerint az egyensúlyt és a növekedést egyelőre semmi nem szolgálja - hangzott el az ATV Kommentár című műsorában.

A 2011-es költségvetéséről beszélt Kuncze Gábor vendége, Vértes András - a büdzsé sarokszámait szombaton nyújtotta be a kabinet. Ezeken a sarokszámokon az elemző nem lepődött meg. „Amit eddig se tudtunk, azt a most benyújtott számok sem árulják el, ugyanis nem lehet tudni, hogy hova fut ki 3-4 év múlva büdzsé, illetve mit kezd a kormány a szerkezeti reformokkal” – mondta a Gazdaságkutató Zrt. vezetője.

Vértes úgy saccolja, hogy az Orbán-kormánynak elég lenne 250 milliárd forintot összeszednie, csakhogy sokkal több kell, egyszerűen azért, mert a kabinet költekezik. Például, magyarázta a gazdasági szakember, a társasági adó csökkentése semmit nem oszt vagy szoroz, de kivesz a költségvetésből 70 milliárdot. További 70-70 milliárdot juttatott a kórházaknak és a MÁV-nak a kormány – úgy, hogy cserébe gyakorlatilag nem követelt semmit.

Ez is megszorítás, csak bújtatott

Holott a hitelminősítők jelezték, hogyha a kormány nem reformálja meg a közszolgáltató struktúrákat, akkor leminősítik az országot. Ráadásul a befektetők is eléggé elbizonytalanodtak, hiszen az a vezérelv, hogy akinek nagy profitja van, azt meg lehet sarcolni, a piacgazdaság halálát jelenti. A válságadók 40 százaléka egyébként német tulajdonú cégeket sért, bár igaz, az a vállalat, amelyik már sok pénzt fektetetett be Magyarországon, nem megy el olyan könnyen. Ráadásul a másik megsarcolt réteg stabilan itt él: a bankadó ugyanis leginkább az ügyfeleket és a vállalkozókat terheli (betéti kamatok csökkenése, számladíjak-emelése), és nem lesz ez másképp az energia- a távközlési cégek, illetve a kereskedelmi láncok esetében. Vértes úgy fogalmazott: "tévedés ne essék, ez is megszorítás, csak bújtatott." 

Oda az egyetlen pozitívum

Ami pedig a büdzsé jelenlegi fő támaszát, a magánnyugdíjpénztári rendszer elsorvasztását illeti, az hosszútávon inkább káros. Ha a kormány a rendszerből kiszedhető mintegy 500 milliárd forintot most egy az egyben beleönti a költségvetésbe, akkor az a kérdés, miből finanszírozzák majd 15-20 év múlva a nyugdíjakat. Ez, vélekedett Vértes, aligha alkotmányos, illetve a kormány most dobja el Magyarország egyik legfontosabb érdemét – ugyanis az összes európai elemző egyetértett abban, hogy Magyarországé volt a legfenntarthatóbb (több lábon álló állami) nyugdíjrendszer. Amit most a kormány kvázi visszaállamosít – pedig a tisztán állami rendszereket szinte sehol nem tudják fenntartani: egész Európa az állami nyugdíjrendszerek beszakadásával küzd.

A beszélgetés teljes összefoglalója az ATV oldalán olvasható!

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés