hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Veszélybe kerülhetnek a transzplantáltak

Január 1-jétől az úgynevezett terápiás fix csoportba rakták át a transzplantált betegek szervkilökődést gátló gyógyszereit, így azok áráról negyedévente vaklicit dönt. A Transzplantációs Társaság főtitkára az InfoRádiónak elmondta: beteg közvetlen veszélybe még nem került, de ha a rendelkezésen nem változtatnak, ez nem garantálható.

A transzplantált betegek számára a legfontosabb az immunszuppresszív gyógyszercsoport, amit azért kapnak, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, és ezt életük végéig használni kell – mondta az InfoRádiónak a Transzplantációs Társaság főtitkára. Fehérvári Imre kiemelte: régóta vannak a piacon ezek a készítmények, és egy részük szabadalmi védettsége már lejárt, így utángyártott gyógyszerek is megjelenhetnek. Ez akkor tekinthető azonosnak, ha 80 és 125 százalék között van a hatása az eredeti készítményhez képest.

A főtitkár szerint rendkívül kicsi a különbség a hatásos dózis és a már mérgező, nem hatásos között, éppen ezért ezt a gyógyszercsoportot több országban nem sorolták be ezt a helyettesíthetők közé, mert veszélynek tehetik ki a beteget.

Az új szabályozás szerint a terápiás fix csoportba vonják össze a szervkilökődés kivédésére használt originális gyógyszert és generikus készítményeket. Az OEP három havonta hirdeti meg a vaklicitet a gyártóknak, ezen a cégek a többi ár ismerete nélkül közlik, mennyiért tudnák a készítményt szállítani. Ez túl nagy veszélyeket jelenthet ebben a gyógyszercsoportban.

Fehérvári Imre közölte: tárgyalnak a helyzetről, és az OEP fogadókésznek mutatkozik

A transzplantált betegek szervkilökődését gátló, az OEP által korábban befogadott gyógyszerek finanszírozásában januártól semmilyen változás nem történt, ahhoz a betegek továbbra is 300 forintos minimális térítési díj mellett, kiemelt támogatással juthatnak hozzá – válaszolta az OEP az InfoRádió érdeklődésére.

Az egészségbiztosítási pénztár által támogatott egyik, tacrolimus hatóanyagú készítmény szabadalmi védettsége az elmúlt évben lejárt, így lehetővé vált, hogy a támogatotti listára az OEP január elsejével ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált, hatásosnak és biztonságosnak minősített, új, generikus készítményeket fogadjon be. Ez a jövőben azzal az előnnyel járhat a betegek számára, hogy az azonos hatóanyag tartalmú, egymással helyettesíthető készítmények esetében a kialakuló árverseny miatt a gyártók csökkentik a készítmények árát, közölték.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink