hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Egészségpolitika

Veszélyben a drogprevenció és a kezelés

A civil szervezetek közleménye

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét arra, milyen áldatlan helyzetbe kerültek a kábítószer-fogyasztás ártalmait megelőző és kezelő civil szervezetek a kormány egy elhibázott rendelete miatt.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 7/2009. (III.18.) rendelete értelmében a pályázati programok többsége várhatóan még az eddigiekhez képest is lassabban juthat majd pénzhez. Eddig is költői túlzás volt az ún. előfinanszírozás, mivel valójában a programok gyakran már hónapok óta működtek a tartalékaikból mire forráshoz jutottak. Félő, hogy ez a folyamat lesz most még lassabb és kiszámíthatatlanabb, mivel a civil szervezetek csak akkor pályázhatnak, ha rendelkeznek a pályázat megvalósításához elegendő és jellemzően jelentős megtakarítással. Még 25%-os előleget is csak különleges esetekben kaphatnak. Tisztában vagyunk vele, hogy manapság szinte minden szcénát, így a szociális terület egészét keményen érinti a válság, így mi sem lehetünk kivételek. Itt nem pusztán néhány civil szervezet megszűnése a tét, hanem az, hogy számos eddig főleg civilek által elvégzett állami és önkormányzati feladat válik gazdátlanná.

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:
    * a drogprevenciós és egészségfejlesztő programok számos iskolában veszélybe kerülhetnek egy olyan időszakban, amikor a pedagógusokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a különféle devianciák miatt
    * kevesebb szenvedélybeteg kaphat segítséget a kezelőhelyeken, ahol kapacitás híján nem tudnak betegeket és  hozzátartozókat fogadni, esetleg csak több hónapos várólistával
    * fogják-e bírni az önkormányzatok és a hagyományos ellátórendszer tagjai a gettósodott városrészekben rájuk zúduló bűnmegelőzési és közegészségügyi többletfeladatokat, amelyeket most  nagy arányban végeznek civil szakemberek?

Amennyit rövidtávon a kormány megspórolhat a rendelet által, azt az adófizetőknek sokszorosan vissza kell majd fizetnie a kábítószer miatti halálesetek, megbetegedések és bűncselekmények növekvő száma miatt.

A szakmai szervezetek képviselői számos alkalommal kaptak ígéretet a minisztérium különböző rangú vezetőitől a probléma rendezésére – szóban. Áprilisban levélben fordultak az újonnan kinevezett szociális és munkaügyi miniszterhez e finanszírozási probléma sürgős orvosolása érdekében, aki – elismerve a felvetés jogosságát – kérésüket továbbutalta a Pénzügyminisztériumnak. Itt azonban az egyeztetési folyamat végleg elakadt, a PM-től semmilyen válasz nem érkezett. Alulírott szakmai szervezetek ezért a nyilvánossághoz fordulunk, remélve, hogy így sikerül megoldást találni erre a problémára. 

Budapest, 2009. június 26.

Magyar Addiktológiai Társaság (MAT); Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete; Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége (MADÁSZSZ); Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége (MADRISZ)
   
Kiadó: Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány

Országos Sajtószolgálat

cimkék

hirdetés

Könyveink