2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Veszélyes implantátum kelt riadalmat Európában (FRISSÍTVE)

Franciaországban, Németországban és Angliában is riadalmat kelt egy mellimplantátum, amely nem megfelelő töltőanyaggal került a piacra – írják vezető hazai lapok.

A Népszabadság, az [origo] és az Inforádió is beszámol erről, hogy  több tízezer nő egészsége került veszélybe amiatt, mert egy mellimplantátumokat gyártó francia cég úgy akarta csökkenteni kiadásait, hogy a szilikonnál olcsóbb, de utólag rákkeltőnek minősítet anyagot használt termékei előállításához.

A PIP (Poly implants prothèses) cég által gyártott mellimplantátummal rendelkező nők esetében megnövekedett a gyulladások és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. A francia hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a hibás betétek felrobbanása esetén rákkeltő folyadékok juthatnak a szervezetbe. Az Egészségügyi Minisztérium legalább két halálos áldozatról és nyolc rákos megbetegedésről (többségükben nem mellrákról, hanem leukémiáról van szó) tud, melyek összefüggésbe hozhatóak a tönkrement betétekkel. – Minden nőnek, aki PIP implantátummal rendelkezik, sürgősen konzultálnia kell sebészével – nyilatkozta  Valérie Pécresse francia kormányszóvivő.

A PIP implantátum-gyár Marseille mellett működött, de 2010-ben bezárt. A cég 2001-óta használt házi készítésű töltőanyagot termékeihez, amely tízszer olcsóbb a szabványoknak megfelelő szilikonnál.  Évente 100.000 mellpótlást készített és exportált. Emiatt Németországban is kitört a pánik, bár onnan még nem jelentettek gyanús eseteket. Az ugyancsak érintett Angliában vizsgálták a szóbanforgó – egyébként viszonylag gyakran kiszakadó  – implantátumokat, de a töltőanyagát nem találták rákkeltőnek.

***

A köztévé csütörtök esti híradója arról számolt be, hogy 2001 és 2010 között Magyarországon is beültettek mintegy 4700-5000 PIP implantátumot. Ezek egy kisebb részét szakadás vagy a felhasználó más indoka alapján már kicserélték, de a töltőanyaggal összefüggésbe hozható megbetegedést nem jegyeztek fel. A fejleményeket az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal követi, s a francia hatóságok vizsgálati eredményei alapján ők foglalnak majd állást a teendőkről.

***

Péntekene este az inforadio.hu arról tudósított, hogy a francia kormány és annak egészségügyi minisztere pénteken sürgette az érintett több tízezer nőt, hogy távolíttassák el a beültetett szilikont.

(forrás: Népszabadság , [origo], InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink